O polițistă de 22 de ani a devenit șef de post într-o localitate din Botoșani, după ce a trecut concursul organizat de Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani. Este vorba despre Diana Maria Beatrice Prisacariu, din Darabani, care a devenit șef de post la Dimăcheni. Din 2020 este în Poliție și deși este tânără, cei care au subestimat-o din cauza vârstei au avut de pierdut deoarece Diana a învățat să își facă datoria, să fie împăciuitoare atunci când este nevoie, să se impună când situația o cere, dar să fie corectă și dreaptă tot timpul. Știe că meseria de polițist nu este una pe care să o faci singur, ci trebuie să faci parte din echipă.
„Îmi doresc să contribui la binele oamenilor”
„De mică îi priveam pe polițiștii din orașul meu cu admirație și îi spuneam mamei că asta o să vreau să devin când voi fi mare. Astfel, când am terminat liceul, visul meu a rămas același, cel de a urma o carieră în politie. Am înțeles că aceasta este vocația mea, întrucât îmi doresc să contribui la binele oamenilor, să-i ajut în situații dificile. Îmi doresc ca societatea în care trăim să devină mai bună și disciplinată”, ne-a mărturisit Diana.
Primii trei ani de muncă au fost o adevărată lecție pentru tânăra polițistă deoarece a învățat exact ce atribuții are, cum trebuie să acționeze astfel încât să își facă profesia în condiții optime și eficace.
Cum este să fii polițist- femeie
Să fii polițist- femeie nu este ușor, după cum recunoaște chiar Diana, însă sunt niște atuuri pe care femeile le au.
„Ca politist femeie, in mediul rural este destul de dificil, deoarece activitatea este complexă și, implicit, vine cu multe responsabilități. Cu toate acestea, pot spune ca intuitia pe care o avem, ca femei, diplomaţia, tactul şi feminitatea sunt arme care fac diferența in foarte multe cazuri”, spune Diana.
Nu este totul să te impui doar prin forță, ci este nevoie și de tact pentru a-ți face meseria, iar tânăra polițistă se pricepe foarte bine la asta.
„Sunt și avantaje și dezavantaje. Sunt anumite momente în care oamenii încearcă să te intimideze, dar important este să știi să te impui. Chiar dacă există numeroase prejudecăți în ceea ce privește femeile care lucrează în poliție, noi deţinem calităţi diferite de cele ale bărbaţilor şi cred că îi completăm în acest domeniu. Sunt cazuri în care nu doar prin „forţă” se poate aplana un conflict, ci şi prin comunicare. Însă, dupa cum am mai spus, putem fi autoritare atunci când situaţia o cere”, ne-a dezvăluit șefa de post.
Diana este într-o continuă perfecționare. În prezent urmează Facultatea de Drept și vrea să se înscrie la Academia de Poliție. Știe că, cu cât va urca mai mult în ierarhie, cu atât va putea contribui mai ușor la binele oamenilor, motivul principal pentru care a ales această carieră.
„Îmi doresc sa ajung ofiter si sa urc în ierarhie. În momentul de față urmez o Facultate de Drept și chiar ma gândesc serios sa ma apuc de învățat și sa ma înscriu și la Academia de Politie. Știu ca pot și voi reuși! Sunt dispusă să fac sacrificii pentru a ajunge la nivelul pe care mi-l doresc”, spune Diana.
Şefi de post noi în două comune din Botoşani
Două comune din judeţul Botoşani au şefi noi la posturile de poliţie, în urma unui concurs organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Este vorba de posturile de poliţie din Dimăcheni şi Broscăuţi, unde la concurs a fost un singur candidat pe post.
La Dimăcheni, concursul a fost câştigat de Diana Maria Beatrice Prisacariu, cea care a fost admisă cu media generală 7.58, iar la Broscăuţi concursul a fost luat de Adrian Ionescu, care a trecut de probe cu media 7.13.
IPJ Botoşani a demarat procedurile pentru organizarea concursurilor pentru şefi de post şi în comunele Cîndeşti, Dersca, Coţuşca, Durneşti, Prăjeni şi Santa Mare.