În această vară, polițiștii Biroului Siguranța Școlară desfășoară la nivelul județului, Campania inițiată de către Poliția Română pentru prevenirea cyberbullyingului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private.
Cyberbullyingul ca formă de hărțuire electronică a luat amploare în ultimii ani, reprezentând un act agresiv, manifestat în mod intenționat de către un grup sau o persoană, folosind mijloace tehnologice, această agresiune realizându-se în mod repetat de-a lungul timpului împotriva unei victime care nu se poate apăra cu ușurință. Cyberbullyingul reprezintă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat, cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.
În lumina celor de mai sus, de la începutul vacanței, polițiștii de siguranță școlară au desfășurat acțiuni preventive pe această linie cu copiii participanți la activități extrașcolare de tipul ”școli de vară”.
Astfel, în cadrul întâlnirii cu elevi din comuna Coșula, organizate prin grija Parohiei Ortodoxe ”Sfinții Mihail și Gavril” Buda, au fost purtate discuții atât despre evitarea victimizării prin aceste manifestări, formele pe care le poate îmbrăca cyberbullyingul (”gossip”, ”exclusion”, ”harassment”, ”comments”, etc..), cât și despre consecințele adoptării unui asemenea comportament în mediul online.
La finalul acestor activități, în scopul evaluării permanente a modului de abordare activităților preventive, la finalul întâlnirii copiii prezenți au completat chestionare de feedback.
Ce poți face pentru a preveni cyberbullyingul?
- Nu posta informații personale precum adresa, numărul de telefon, denumirea și adresa școlii în care înveți.
- Nu posta fotografii sau filmulețe care te pot pune în situații jenante, te pot vulnerabiliza.
- Nu comunica parolele conturilor / aplicațiilor nimănui, nici măcar prietenilor.
- Nu răspunde unor mesaje atunci când ești nervos sau supărat. Un răspuns din partea ta poate încuraja hărțuitorul să continue.
- Deloghează-te pentru o perioadă de timp.
- Raportează și blochează persoanele care te deranjează.
Ce poți face dacă ești victima cyberbullyingului?
- Vorbește cu un adult. Ai putea vorbi mai întâi cu părinții tăi. De asemenea, ai putea raporta problema administratorilor site-ului folosit de agresor. În cazuri extreme, tu și părinții tăi trebuie să anunțați autoritățile școlare, poliția sau chiar să căutați asistență juridică.
- Blochează contactul persoanei care îți trimite mesaje.
- Salvează toate dovezile. Chiar dacă nu le citești, salvează mesajele cu conținut agresiv, indiferent că sunt SMS-uri, mesaje instant, e-mail-uri, postări pe bloguri sau pe rețele sociale, mesaje vocale sau orice tip de mesaj.
- Nu accepta nici o formă de bullying / cyberbullying, pe considerentul că ,,nu e mare lucru”, ,,copiii sunt răi uneori”, ,,se mai întâmplă” etc..