Detartrajul, dar și alte intervenții uzuale, nu mai pot fi făcute de orice stomatolog, ci doar de cei care au făcut rezidențiatul. Astfel, 15 mii de medici, în special din mediul rural, ar putea fi nevoiți să-și închidă cabinetele, potrivit Patronatului Medicilor Stomatologi din România. Decizia a fost luată de Colegiul Medicilor și publicată în Monitorul Oficial. Stomatologii se plâng că ei nu au fost consultați cu privire la aceste modificări, scrie euronews.ro.
Între 2004 și 2020, în România nu au mai fost organizate rezidențiate pentru specialitatea „Stomatologie generală”, iar înainte, pentru practicarea meseriei, nu era nevoie decât de diploma de absolvire a unei facultăți din domeniu. Abia din 2020 s-a introdus rezidențiat pentru medicii stomatologi cu o durată de 3 ani.
Colegiul Medicilor a decis, la sfârșitul lunii trecute, o diferențiere între stomatologii cu rezidențiat și cei fără o specializare. De exemplu, stomatologii fără rezidențiat nu vor putea face tratamente de prevenție a bolilor parodontale sau de profilaxie a cariei dentare la copii.
Cei mai afectați sunt stomatologii și pacienții din mediul rural, susțin medicii.
Scoala profesională de umblatori in gură…sunt in oraș două doctorese de gură care sunt fete faine…sa ne bucuram de ele