Șefa UPU- SMURD Botoșani, medicul Ramona Guraliuc, le recomandă celor atacați de albine să ceară ajutorul medicilor atunci când sunt înțepați. Pentru majoritatea oamenilor, o înţepătură de albină înseamnă doar o mică inflamaţie, roşeaţă a pielii şi senzaţia de mâncărime, fără complicaţii.
Dar, pentru cine este alergic la albine, evoluţia poate fi letală. La câteva minute după înţepătură, apare şocul anafilactic. O reacţie alergică severă aduce criză de astm, palpitaţii, ameţeli, pierderea cunoştinţei şi chiar moartea.
„Pacienţii care se cunosc cu alergii, cu patologii cronice, trebuie să se prezinte la medicul de specialitae. Există medicaţie pe care noi o administrăm aici şi nu poate să fie în farmacia casnică, nu există un tratament de urgenţă pe care pacientul il poate administra la domiciliu şi să fie sigur”, a declarat, pentru Observatornews.ro, Ramona Guraliuc.
Potrivit sursei citate, dacă suntem surprinşi de albine, trebuie să ne ascundem în camere închise, nu în spaţii deschise şi nici în apă. Insectele pot aştepta minute bune până când victima iese la suprafaţă să respire, iar atunci atacă din nou.
Copil de trei ani atacat de un roi de albine
Zilele trecute, un copil de trei ani a fost atacat de un roi de albine, în timp ce se afla în curtea bunicilor. Copilul a ajuns imediat la spital. Acesta a fost internat câteva zile pentru îngrijiri medicale şi supraveghere. Din fericire, nu a fost alergic la înţepătura de albine, iar starea de sănătate a fost favorabilă, prin urmare a fost externat.