Muzeul de Etnografie din Botoșani, deschis inițial în clădirea monument istoric – Casa Manolache, casă ce a apaținut străbunicului istoricului Nicolae Iorga, deţine o colecţie etnografică, care ocupă un loc de privilegiat în patrimoniul muzeal judeţean, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.
În prezent se află în sediul unei alte clădiri monument istoric, Casa Ventura. Casa a fost construită la sfârşitul sec. XIX în stil neoclasic. Ea poarta numele renumitei Maria Ventura, actriță româncă în limbile franceză și română, de origine evreiască.
Atestată la 1872, Casa Ventura a fost construită între anii 1845-1850 în stil neoclasic, cu decoraţiuni arhitectonice interioare baroce de valoare ce îşi păstrează încă formele originale (scări, confecţii metalice, vitralii) de Grigore Ventura (scriitor şi compozitor român), tatăl artistei Maria Ventura. Reabilitată recent, Casa Ventura găzduieşte în prezent Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani.
Vizitatorii pot vedea la Muzeul Etnografic din Botoșani tot ceea ce înseamnă tradiție și obiceiuri autentice , specifice vieții de la sat.
Muzeul deține o expoziție organizată pe cinci săli, fiecare sală având o altă tematică. Astfel, una dintre ele se referă la alaiul de nuntă , alta la interiorul de casă tradițională, alta la obiceiuri tradiționale de iarnă și sărbători de Paști. Alte două săli prezintă ocupațiile principale ale țăranilor (agricultura, creșterea animalelor, vânătoarea, pescuitul, apicultura), meșteșugurile tradiționale (torsul, cusutul, cojocăritul, olăritul), costumul popular, datinile și obiceiurile specifice zonei, tot ceea ce practică de obicei oamenii în locuințele lor de la țară. În muzeu sunt bine reprezentate și Ceramica de Cucuteni, ouăle încondeiate, covoarele tradiționale, sau măștile populare.