Curtea de Apel din Firenze, provincia cu același nume din regiunea italiană Toscana, a confirmat în după-amiaza zilei de miercuri, 28 iunie 2023, sentința de închisoare pe viață pentru botoșăneanului Adrian Luminiță, în vârstă de 42 de ani, găsit vinovat de uciderea soției sale, Elena Mădălina, în vârstă de 32 de ani, din Flămânzi.
Luminiță a ucis-o pe Elena cu 28 de lovituri de cuțit și a încercat apoi să scape de cadavru prin incendiere, tragicul eveniment petrecându-se la data de 6 decembrie 2020, într-o vilă din localitatea Pescia Fiorentina.
Crima s-a petrecut la apogeul unei dispute furioase petrecute în anexa unei vile din acea localitate, situată în zona adiacentă orașului Capalbio (Grosseto) unde cei doi soți lucrau ca îngrijitori.
Potrivit propriei mărturisiri, bărbatul se săturase de acel loc de muncă atât de tare, încât i-a spus în repetate rânduri soției sale că vrea să demisioneze să se întoarcă acasă, în România. Mădălina avea însă o părere contrară și discuțiile degenerau deseori în certuri tot mai aprige.
Disputele verbale au continuat până în acea zi fatidică din decembrie 2020, când fapta s-a consumat.
În timpul unui obișnuit schimb de opinii, plin de reproșuri, bărbatul s-a înfuriat atât de tare încât a luat un cuțit în mână și a lovit-o pe tânăra sa soție de mai multe ori, lăsând-o fără viață într-o baltă de sânge.
Judecătorii au acceptat cererea Parchetului General și a avocatului părții civile, Leonida Calvisi (împreună cu Camilla Tommasi) confirmând și despăgubirea pentru familia tinerei românce: un milion de euro, sumă stabilită și în primă instanță.
Potrivit ziarului Il Tirreno, Curtea de Apel a luat decizia după ce l-a ascultat în sala de judecată pe doctorul Michele Sanza, din Cesena, însărcinat cu o expertiză psihiatrică asupra bărbatului român.
Specialistul a explicat că Luminiță este în deplinătatea facultăților mentale. Expertiza a fost solicitată și în procesul de primă instanță, în fața judecătorilor Adolfo Di Zenzo și Laura Previti, dar aceștia nu au acceptat-o.
Avocata criminalului, Maria Cristina Calamani din Roma, a criticat îndelung rezultatele expertizei, argumentând că modul în care inculpatul s-a comportat în momentele ulterioare crimei este pe deplin compatibil cu o capacitate mentală substanțial diminuată.
În acest sens, avocatul Calvisi a declarat: „Aceste fapte, în schimb, sunt dovezi ale unei mari lucidități. Care anume?
Luminiță a mutat corpul în centrul camerei. I-a pus în mână cuțitul, dar a greșit mâna, stânga în loc de dreapta (femeia nu era stângace) și de asemenea direcția mânerului. A ascuns cuțitul într-o încâlceală de cabluri din spatele unui pian.
Toate acestea demonstrează că era pe deplin lucid, așa cum era și în timpul interogatoriului.
A făcut doar o încercare stângace de a induce în eroare, spunând că a avut loc o ceartă, că agresiunea a fost reciprocă și că el a încercat doar să se apere. Aceleași elemente văzute într-o manieră antitetică.”
Când judecătorii din Grosseto au refuzat atenuările criminalului, aceștia au scris: „Trebuie să fie înțeles faptul că este greu și nedrept să se acorde o atenuare unui bărbat care a luat viața propriei soții, după ce a lovit-o cu douăzeci și opt de lovituri de cuțit, încercând apoi să convingă autoritatea judiciară și judecătorii acestei Curți că a fost el cel care s-a apărat și că era grav bolnav.”
În circa două luni vor fi făcute publice și motivele pentru care judecătorii Curții de Apel au decis să-l condamne în mod definitiv la închisoare pe viață pe Adrian Luminiță, mai precizează sursa citată.
„Între timp, pot spune că sentința de prim grad a fost reformată în două aspecte. În apel nu au fost recunoscute nici circumstanțele atenuante, adică circumstanțele de timp și loc, nici torturile.
Dar judecătorii au recunoscut astăzi agravantul principal, acela al gestului făcut împotriva soției: și această recunoaștere a făcut ca sentința de închisoare pe viață să fie confirmată”, a declarat avocatul familiei victimei.
Sursa: rotalianul.com