„Tehnologia” este de vină pentru fraudele de la examenele naționale, susține ministrul educației. Mai multe anchete privind scurgerea subiectelor în spațiul public au arătat că elevii aveau minicamere montate în nasturi și în ochelari, și telefoane pitite sub haine, pe care supraveghetorii nu le-au văzut. Responsabilii verifică imaginile surprinse de camerele de supraveghere din școli în mai multe orașe.
Emoţiile au fost uriaşe în clipa în care a început, în sfârşit, vacanţa, şi pentru cei peste 120.000 de elevi care şi-au dat bacalaureatul.
Rămâne însă problema inechității de șanse între elevii care au învățat și vor lua note pe ce au știut, și candidații care au folosit nu fițuici, ca pe vremuri, ci echipamente electronice de finețe ca să fure la examen. Adică să trimită subiectele și să primească rezolvarea subiectelor. În plus, la proba de limba română, frecvența ridicată a căutărilor pe dexonline și google a unor termeni care se regăseau în cerințe a ridicat suspiciunea că subiectele au fost cunoscute din timp de persoane neautorizate.
Ligia Deca: Subiectele nu au fost desecretizate
Ministrul Educației recunoaște că au existat fraude, dar insistă că subiectele nu au fost desecretizate înainte de a ajunge în centre.
Ligia Deca, ministrul Educației: „În fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public în timpul examenului, niciodată înainte! Deci niciodată nu a fost afectată integritatea. Multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, căști tot așa, microscopice la nivelul urechii, foarte greu de detectat de către comisii.”
Ligia Deca spune că a luat deja măsuri în centrele de unde au plecat subiectele fotografiate de elevi. Nu a precizat însă care sunt acestea, potrivit ProTV