În calendarul pe 2023 apar, în total, 15 zile libere legale pentru angajați, dintre care trei cad în weekend și 12 în timpul săptămânii.
Dintre cele 15 zile libere legale 10 s-au epuizat deja, astfel că mai rămân 5. Următoarea zi liberă legală este în data de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Pentru că 15 august cade într-o zi de marți, Guvernul a decis ca și luni, 14 august, să fie liberă pentru angajații la stat, pentru a face punte cu weekendul, astfel că aceștia vor beneficia de o minivacanță de patru zile la jumătatea lunii viitoare.
Următoarele minivacanțe pentru români sunt de Sfântul Andrei și Ziua Națională, care sunt legate de weekend și prima și a doua zi de Crăciun, care urmează după un weekend.
Iată de ce zile libere mai beneficiază angajații în 2023:
14 august – luni – doar pentru bugetari
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – Crăciunul
Tabelul include zilele libere legale pentru toți angajații, dar și „puntea” din 14 august, de care vor beneficia bugetarii, conform deciziei Guvernului.
Cu toate acestea, există persoane care trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale, potrivit Codului muncii: cele din unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), cele din unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) și cele care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Angajatorii care nu dau liber în sărbătorile legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă amendarea de către inspectorii muncii.
Zile libere 2023. Veste bună pentru salariați. Aceștia pot beneficia de o zi liberă, în anumite condiţii. Sunt acceptate cursurile organizate de instituțiile statului, de cei de la ISU, dar și asociațiile și organizațiile nonguvernamentale sau orice altă entitate specializată și autorizată să organizeze cursuri de prim-ajutor.
Conform proiecte, ziua liberă va fi plătită angajatului, dar angajatorul o va putea recupera de la stat, prin scăderea pe impozitul pe venit datorat în acea perioadă. La momentul actual, proiectul se află în dezbateri. Prin această inițiativă se dorește încurajarea oamenilor pentru a participa la cursurile de prim-ajutor. Proiectul, valabil şi pentru bugetari, şi pentru cei de la privat. potrivit RomaniaTV