Salarizarea bugetarilor se schimbă din temelii. Se schimbă grile, se taie sporuri, unele lefuri cresc, dar multe pot să scadă sau să rămână îngheţate.
Legea salarizării unitare. Termenul limită anunțat de ministrul Muncii este de 15 iulie, urmând ca proiectul legislativ să ajungă în Parlament în toamnă. „Se alocă din bugetul Ministerului Educației, după care urmează ca bugetul la prima rectificare să fie suplimentat de la Ministerul Finanţelor”, a declarat Marius Budăi, întrebat de unde vor veni banii pentru majorările de salarii ale profesorilor.
Legea salarizării unitare va fi gata până pe 15 iulie
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că s-a luat angajamentul ca grila salarială pentru toți cei din sistemul național de învățământ să fie finalizată până la termenul respectiv.
El a adăugat că se urmărește finalizarea și a celorlalte grile până la sfârșitul lunii august, astfel încât proiectul de act normativ să fie adoptat ca inițiativă legislativă în prima ședință de guvern din sesiunea de toamnă, urmând să fie apoi depus în Parlament și adoptat după dezbateri. Scopul este ca această grilă să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.
În plus, Marius Budăi a fost întrebat dacă majorarea salarială pentru profesorii care participă la examenele naționale a fost implementată pentru a-i motiva să fie prezenți la Evaluarea Națională și la Bacalaureat și să nu refuze această responsabilitate.
„Au fost discuţii care au fost purtate în interiorul coaliţiei care ne-au condus la unele măsuri repetate pe care le-am luat de când au început aceste discuţii, mă refer şi la majorările şi pentru cadrele nedidactice, la majorări care au venit şi pentru personalul TESA din Sănătate care erau pe anexa 2 şi pentru sistemul de apărare şi ordine publică. Sigur că noi vrem să ne asigurăm şi de aceea a apărut şi această măsură că chiar dacă a fost această perioadă care nu a fost dorită nici de cadrele didactice, nici de noi, a fost un conflict de muncă, s-a suspendat. Grija principală acum trebuie să fie copiii mai ales care sunt în ani terminali pentru a-şi susţine aceste examene şi pentru a putea practic să-şi continue drumul spre viitor”, a subliniat Budăi.
Cea mai importantă cerere a profesorilor: salariile debutanților din învățământ să fie egale cu salariul mediu pe țară. Între timp, și alte categorii de bugetari au început să ridice pretenții, potrivit RomaniaTV