Ministerul Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care prevede acordarea a trei programe sociale pentru românii cu venituri reduse. Acestea vizează sprijinirea cheltuielilor pentru investigațiile și tratamentele stomatologice ale copiilor, înscrierea acestora la after-school și efectuarea unor tratamente necesare femeilor însărcinate.
Bonus financiar de la stat! Trei noi proiecte anunțate de Ministerul Familiei, românii ar putea primi până la 2.500 de lei.
Programul ”Un copil, un zâmbet” prevede acordarea de sprijin financiar copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, în vederea acoperirii investigațiilor, tratamentelor și consultațiilor stomatologice. Potrivit programului, 10.000 de copii ar trebui să beneficieze lunar de bani, iar suma acordată lunar este de 1500 de lei. Programul este destinat copiilor cetățeni români care provin din familii ale căror venituri nu depășesc 8000 de lei pe lună.
Programul ”Materna”, cel de-al doilea propus de MFTES, este un ajutor financiar de maximum 2500 de lei acordabil femeilor însărcinate, după ce au intrat în cea de-a zecea săptămână de sarcină. Suma respectivă ar urma să fie alocată cu scopul de a acoperi cheltuielile ocazionate de tratamente și investigații medicale nedecontate de sistemul de asigurări de sănătate.
Programul ”Educației pentru toți” este cel de-al treilea program și presupune acordarea unui ajutor de 1500 lei lunar copiilor cu vârste de până la 11 ani, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de contractarea unor servicii de tip after-school. Acordarea acestui sprijin este condiționată de același plafon maximal de venituri per familie (8000 lei/lunar), de cetățenia română a cel puțin unui părinte și de nesuprapunera cu alte ajutoare similare acordate de la bugetele locale.
Beneficiarii programelor sociale
Potrivit Ministerului Familiei, programele sociale propuse ar urma să sprijine cetățenii români cu venituri modeste, care se confruntă cu probleme financiare în acoperirea cheltuielilor medicale și educaționale ale copiilor. De asemenea, aceste ajutoare ar urma să vină în sprijinul femeilor însărcinate care au nevoie de tratamente medicale costisitoare.
Beneficiarii programelor sociale ar putea primi lunar sume cuprinse între 1500 și 2500 de lei, în funcție de programul la care se încadrează și de nevoile lor. Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de aceste ajutoare, este necesar să îndeplinească anumite condiții, precum să fie cetățeni români, să aibă venituri mai mici de 8000 de lei pe lună, să nu beneficieze de alte ajutoare similare sau suprapuse și să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, potrivit RomaniaTV