Sinagoga Idiş din municipiul Botoşani, singura care a mai rămas din cele peste 70 care erau în urmă cu 50 de ani, datează din sec. XIX (aproximativ 1850) şi a fost construită într-o arhitectură romantică de factură neogotică.
Cunoscută sub numele Idishes Beis-Medras, era în trecut una dintre cele mai frecventate din oraș, fiind sinagoga în care evreii botoşăneni îşi ţineau rugăciunile în zilele săptămânii. Decoraţia interioară – tavanele pictate, sculpturi în lemn şi lucrări de feronerie, erau în acord cu faţadele spectaculoase, ritmate de ample arcade ogivale. Cele doua rânduri suprapuse de ferestre înalte, unite prin ancadramente largi, dădeau clădirii un aspect dinamic şi impozant.
Templul din Târgul botoșanilor a fost renovat după incendiul din 1887, fiind inaugurat in 1889. Avram Iosef Schnitzer, maestru din Odessa, a lucrat la executarea gravurilor, inspirate din Biblie. Momentan aceasta este în proces de conservare , iar slujbele se fac în Sinagoga Mare Oiche Sil, lăcașul de cult evreiesc aflat pe lista Monumentelor Istorice din Județul Botoșani, și situată pe strada Marchian nr. 1 din Municipiul Botoșani, datând din 1834.
Astfel, dacă în urmă cu 50 de ani, botoşănenii se puteau mândri cu peste 70 de sinagogi, organizate pe cartiere, acum aceasta este singura care mai păstrează farmecul comunităţii evreilor.