Scriitoarea Lucia Olaru Nenati, unul dintre cei mai cunoscuți eminescologi din România, a rostit adevărurile despre viața lui Mihai Eminescu în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene.
Și chiar dacă, pe 15 iunie, s-au împlinit 134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, invitata lui Adrian Artene a vorbit, printre altele, despre adevărata dată a nașterii marelui poet… 15 ianuarie 1850 sau 20 decembrie 1849?
„Există această variantă (20 decembrie 1849 – n.r.), dar se vede treaba că nu se poate trece peste actul de botez al mitricii Bisericii Uspenia din Botoșani, care vorbește despre 15 ianuarie 1850”, a explicat invitata lui Adrian Artene.
Totuși, a sugerat ea, nu ar fi nicio problemă să aniversăm de două ori „nașterea unei astfel de personalități. Dacă ar fi să existe o astfel de istore fantastică, nici n-ar fi de mirare că s-a născut într-o perioadă mai lungă”.
„Dar aceasta cu 15 m-a stimulat să mă gândesc la un diametru în timp care taie anul, exact ca un diametru în timp, 15 iunie-15 ianuarie, și atunci face rotundul anului tăiat la mijloc și înșiră toți anii aceștia ca o superbă decorație sau ca un memento al acestui eveniment, care – sigur că e important să știm că s-a născut – dar mai important e să știm că s-a născut si că este al nostru și să îl iubim”, a mai afirmat scriitoarea Lucia Olaru Nenati, unul dintre cei mai cunoscuți eminescologi din România.
Lucia Olaru Nenati – scurtă biografie
Doctor în filologie, Lucia Olaru Nenati a fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, custode al casei memoriale de la Ipotești și și-a dedicat întreaga viață studiului operei și vieții eminesciene.
Scriitoarea s-a născut pe 20 februarie 1949 la Rădăuţi, în Bucovina. A publicat până în prezent 40 cărţi de poezie, proză, eseu, literatură pentru copii, cercetare şi istorie literară, eminescologie şi albume muzicale.
În afară de volumele personale, este prezentă în circa 50 de antologii, culegeri şi volume colective.
Lucia Olaru Nenati este și muzeograf pasionat, de numele căreia se leagă începuturile reconsiderării muzeistice a lui Mihai Eminescu la Ipotești.
Sursa: Gandul.ro.