Elevii Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Botoșani au realizat expoziția de bandă desenată ”Imagini din trecut. Holocaustul in Botoșani”, vernisată, sâmbătă, în prezența autorităților, inspectori școlari, profesori.
Expoziția de bandă desenată este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeand prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values, implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” in zece județe din România (Bihor Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundaliei Freedom House România și a comunităților locale.
Conținutul expoziției de bandă desenată din Botoșani este dezvoltat de Institutul ,,Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”.
”Expoziția ne încurajează să ne amintim, să descoperim, să învățăm, să înțelegem prin cuvinte și imagine istoria recentă a judetului.Felicitări elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” pentru aplecarea asupra unui subiect „greu” din istoria noastră recentă care, și aici, în județul nostru, a lăsat urme adânci prin Pogromul de la Dorohoi. Nici până în ziua de astăzi nu se știe cu exactitate numărul evreilor uciși la 1 iulie 1940, dar cine știe, poate cineva din rândul elevilor participanți la proiect va deveni peste ani istoric și se va apleca asupra acestei file de istorie și va face lumină. Lucrările pe care le-au realizat arată că istoria nu le este deloc străină și doar prin studierea evenimentelor mai puțin luminoase învățăm să nu mai repetăm greșelile!”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani. care a participat la vernisaj.
Se face totul pentru a acuza poporul român de holocaust. Mă mir că într-un oraș precum Botoșani, unde trăiește și activează unul dintre cei mai remarcabili istorici români, Gicu Manole autoritățile nu prezintă elevilor istoria adevărată.