Trecutul ne afectează prezentul. Secolul al XX-lea a fost unul dintre cele mai sângeroase din istorie, dar trecerea timpului îi face pe unii dintre noi să uite sau să ignore ororile care au distrus viețile a milioane și milioane de oameni. Orori care au avut loc aici, printre noi, lângă noi.
Știai, de exemplu, că în primăvara anului 1943, 745 de evrei din Botoșani au plătit o „taxă pe zăpadă”? Sau că cei care voiau să își exercite meseria erau obligați să achite taxe uriașe pentru a primi aprobare?
„Imagini din trecut. Holocaustul din România” este un proiect care ne apropie de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.
Sâmbătă, 17 iunie 2023, vă invităm să descoperim poveștile de viață din perioada Holocaustului, ale evreilor și romilor din Botoșani.
La ora 11.00, la Hotel Rapsodia din Botoșani va avea loc un dialog despre istorii locale, apoi la ora 12.30, pe Pietonalul Unirii,inaugurareaexpoziției „Imagini din trecut. Holocaustul în Botoșani”, ilustrată de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
Dezbaterea va fi susținută de către Dorin Dobrincu, istoric, Ana Bărbulescu, Marius Cazande la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Ioana Coșoreanu și Matei Vesel, reprezentanți ai elevilor din Botoșani care au contribuit la realizarea benzilor desenate.
Moderator: Răzvan Chiruță, redactor-șef PRESShub.