Înscrierile la Bacalaureat şi la Evaluarea naţională se prelungesc, la fel ca şi termenul până la care elevii trebuie să aibă media încheiată, dar numai pentru cei din anii terminali, a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
„Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă.
Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun, în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie.
Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată.
La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie„, a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Astăzi, în ședința de Guvern, s-a adoptat o ordonanță de urgență care este necesară, având în vedere cele trei săptămâni afectate de protest. Această ordonanță este necesară și dacă mâine toți profesorii ar reveni în clasă.
Ea include trei măsuri. Prima se referă la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile la disciplinele relevante din anii de liceu.
Proiectul de metodologie de echivalare a competențelor care se va adopta prin ordin de ministru este publicat deja în transparență pe site-ul Ministerului Educației de vineri, 9 iunie.
Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie și rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte.
Ligia Deca explică cum se face echivalarea mediilor
Modificarea la care facem referire se referă la faptul că, în lipsa acestor certificate, echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului.
De exemplu, pentru nivelul de competență digitală, echivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor (adică TIC), în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Dacă au studiat doar un an, echivalarea se face în baza mediei din anul respectiv.
Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare. De exemplu: matematici aplicate în tehnica de calcul, tehnologii pe computer, calculatoare, algoritm de calcul.
Ministrul Educaţiei: „Bacalaureat: 26-29 iunie, Evaluarea Națională: 19 și 22 iunie”
În ceea ce privește probele scrise, nu se impune în acest moment modificarea calendarului acestora, nici pentru examenul de Bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională.
Pentru examenul de bacalaureat, probele scrise sunt programate în perioada 26-29 iunie, iar pentru Evaluarea Națională, între 19 și 22 iunie.
Am primit extrem de multe mesaje de la elevi și părinți, care ne subliniază nevoia că aceste examene să-și păstreze datele anunțate.
Modificări la concursul de Titularizare
De asemenea, am fost înștiințați de o petiție cu peste 40.000 de semnături în sprijinul echivalării probelor de competențe de la examenul de Bacalaureat cu medii, așa cum ordonanța de urgență prevede.
Un al doilea punct al ordonanței se referă la concursul de ocupare a posturilor didactice, concursul de titularizare.
În această perioadă, s-au desfășurat acolo unde resursa umană a permis acest lucru în școli inspecțiile la clasă.
Dat fiind contextul, am prevăzut modificarea structurii probelor în cadrul concursului de titularizare, astfel încât în acest an, concursul constă doar în susținerea probei scrise, renunțându-se la inspecția la clasă sau la proba practică. Similar, sunt modalități în care acest concurs s-a desfășurat în perioada pandemiei”, a mai spus Ligia Deca, potrivit Antena 3 CNN