Una dintre cele mai mari companii din Botoșani, Elsaco Electronic, și-a dublat anul trecut, atât cifra de afaceri, cât și profitul în 2022. Societatea deținută de Valeriu Iftime în comun cu asociații săi Petru Parfenov, Doru Popa și Ovidiu Jitaru, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 344,4 milioane de lei, în condițiile în care în 2021 aceasta a fost de doar 187,1 milioane de lei.
De asemenea, profitul net al Elsaco Electronic a înregistrat o creștere uriașă, de la 8,4 milioane de lei în 2021 la 21,9 milioane în 2022, în condițiile în care numărul angajaților companiei a rămas relativ același (229 în 2023 față de 225 în 2021).
Președintele Consiliului de Administrație al Elsaco, Valeriu iftime, susține că anul 2022 a fost cel mai bun din ultimii zece ani. El susține că pe piața din România sunt mai mulți bani ca niciodată, ca urmare a fondurilor externe alocate țării noastre. Ma mult decât atât, el este convins că cifra de afaceri a firmei sale va crește semnificativ și în 2023.
„Sunt foarte multe fonduri europene, pe infrastructură. Tot ce înseamnă infrastructură energetică, apă, canalizare, sunt foarte mulți bani în piață în anii ăștia și vor mai fi 2-3 ani în continuare, cel puțin. Este un context extraordinar pentru întreaga economie, pentru că sunt bani pentru infrastructura de transport, au fost bani pentru drumuri de nu știm să îi numărăm, au fost bani pentru companii de apă. Că Botoșaniul a pierdut banii, este cu totul altceva. Aducă să pierzi 250 de milioane de euro, să nu iei nici un ban pe POIM. Sunt zece companii din toată țara. cred că zece companii, care nu au luat bani deloc din POIM. Pe energie termică noi am pierdut bani la Botoșani, cei șapte milioane, dar în țară Bucureștiul are sute de milioane de euro, Constanța sute de milioane, Aradul, Oradea, sunt milioane și milioane de euro pe infrastructură energetică, centrale, rețele. Noi nu îi vedem la Botoșani, din păcate, pentru că s-a pierdut trenul și nu au fost atenți să facă documentația, să aibă toate documentele puse la punct ca să poată să atragă banii ăștia. Dar avem în România pe infrastructură de mediu, energie, irigații, fotovoltaice, energie regenerabilă. Sunt bani ca niciodată în piață”, susține omul de afaceri din Botoșani.
Iftime, care este și președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, consideră că toate firmele ar trebui să profite de fondurile pentru investiții, însă, din păcate, acestea nu fac acest lucru.
„Din păcate sunt și firme care nu profită, dacă nu au experiență, dacă nu au logistică. Noi, din fericire, suntem pe soluția asta. Toată activitatea noastră din ultimii 30 de ani a fost pe infrastructură energetică, apă, canalizare, stații de epurare, stații de tratare a apei, reducerea pierderilor de apă, energie regenerabilă de tot felul, plus partea asta de energetică urbană, care înseamnă rețele și centrale de producere a energiei”, a adăugat Iftime.
577 locuri de muncă disponibile în Botoşani. Vezi lista posturilor vacante!
O hală cu trei etaje ale unei societăţi din Botoşani scoasă la vânzare