Sute de copii au fost, astăzi, alături de pompieri. Organizate în Piața Revoluției și în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani, activitățile dedicate Zilei Internaționale a Copilului au fost un bun prilej pentru ca cei prezenți să afle mai multe informații despre misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
În fața Prefecturii Botoșani, copiii au avut ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite de salvatori în misiunile operative și au aflat informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.
Au urcat în barca și au probat vestele de salvare, dar și echipamentul pe care scafandri îl folosesc la scufundări. Cei mai îndrăzneți au văzut cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi al căştilor de protecţie, dar au și testat presiunea furtunele ca și cum ar fi stins un incendiu imaginar.
Paramedicii SMURD le-au explicat cum pot ajuta o persoană care se află într-o situație critică.
Pirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații.
Plimbarea cu șenilată, tiroliana alpiniștilor, dar și întâlnirea cu Pompierul Sam, au fost punctele de atracție.
Copiii care nu au ajuns în fața Prefecturii Botoșani s-au întâlnit cu pompierii în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani.
Autospeciala pirotehnică, ambulanța SMURD, dar și șenilată au fost nelipsite și în parc.
Misiunea de salvare a unor animăluțe de pluș după parcurgerea unui taseu cu obstacole, sub directa coordonare a celui mai renumit salvator, Pompierul Sam, i-a atras pe cei mici ca un magnet. Bucuria de a îmbraca uniforma de pompier s-a citit în ochii fiecărui copil.
Concursurile cu premii, oferite de Primăria municipiului Botoşani și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoșani, ne-au dovedit, din nou, că cei mici știu cum trebuie să se comporte să nu ajungă în situații critice.
De departe, cea mai mare atracție a fost tiroliana. Dornici și curajoși, copiii au așteptat la cozi interminabile pentru a experimenta coborârea pe tiroliană.
Și la Prefectură, dar și în Parcul Mihai Eminescu, specialiștii de la Inspecția de Prevenire le-au transmis copiilor sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situație de urgență și le-au dat câteva exemple de lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun. Printre acestea se numără:
– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;
– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;
– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba;
– nu mergeți la scăldat fără a fi însoțiți de un adult.
Acțiunile au fost organizate în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului și au urmărit dezvoltarea unui comportament preventiv în rândul acestora, transmite printr-un comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență.