Zile libere 2023. Se face punte între Ziua Copilului şi Rusalii, minivacanţă de 5 zile

În România există 15 sărbători legale, conform legislației în vigoare. Alte zile libere, dacă vor exista, vor fi anunțate în primele două săptămâni din an, astfel încât companiile și angajații să poată planifica programul din timp.

Urmează o nouă minivacanță pentru elevi și bugetari după ce Guvernul a decis să facă punte între Ziua Copilului și Rusalii. Mai exact, aceștia vor avea liber în intervalul 1-5 iunie 2023, cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie), urmată de Sărbătoarea Rusaliilor care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie.

Guvernul a decis încă din luna decembrie a anului trecut ca ziua de 2 iunie (vineri) să fie zi liberă pentru elevi, profesori și salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

La jumătatea lunii iunie, elevii vor intra în vacanța de vară.

Iunie
1 iunie – joi – Ziua Copilului

4 iunie – duminică – Rusalii

5 iunie – a doua zi de Rusalii

August
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului

Noiembrie
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

Decembrie
1 decembrie – vineri Ziua Nationala a Romaniei

25 decembrie – luni – Crăciunul

26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun

Ce angajați beneficiază de zile legale plătite

În afara celor 15 zile de sărbători legale, angajații pot beneficia de anumite zile libere, fie că sunt plătite, fie că nu sunt plătite.

Ele sunt prevăzute în Codul Muncii, prin acte specifice, reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii. De exemplu, concediul de odihnă. Este cel mai comun beneficiu al salariatului și pornește de la un minimum de 20 de zile. De regulă, majoritatea companiilor oferă 21 de zile de concediu, însă multe companii pot acorda zile de odihnă suplimentare.

Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite în afara concediului legal de 20 de zile. Concret, ar fi vorba despre eliminarea celor 15 zile libere legale pe care le au în prezent.

Parlamentarii pregătesc schimbări în ceea ce privește zilele libere pe care românii, care lucrează în mediul privat, le vor avea. Motivul ar fi acela că ar exista antreprenori privați care s-au plâns că, din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante.

Așa că, un grup de parlamentari s-a gândit să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere sau compensarea lor cu deduceri sau facilități fiscale. Proiectul a fost depus deocamdată la Senat, dar dacă va trece de Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *