Escrocul prins de polițiștii botoșăneni în urma unor percheziții, fiind cercetat pentru înșelăciune, a tras pe sfoară și zeci de preoți. Tânărul de 27 de ani, din Neamț, se dădea drept tatăl unei fetițe de opt ani din Prahova, grav bolnavă, și cerea bani pentru tratamentul acesteia.
„Eu nu cred că l-am văzut vreodată pe acest individ. Tot ce știu este că a falsificat acte de la parohia mea și s-a folosit de ele ca să strângă donații. O doamnă din Germania m-a sunat să mă întrebe dacă povestea este reală, pentru că ea deja trimisese vreo 3.000 de euro. Mi-am dat seama că este ceva în neregulă și am anunțat Poliția. Ce vreau să le transmit tuturor este să nu mai trimită bani dacă nu știu că povestea este reală! Sunt oameni care chiar au un necaz și trebuie ajutați”, spunea preotul Ioan Chirvasă.
Mai mult decât atât, în momentul în care s-a apucat din nou de cerut bani, de data aceasta inventând povestea lui Efrem, individul se afla sub control judiciar, fiind anchetat la Iași pentru înșelăciune în formă continuată (92 de fapte).
„Aborda direct sau prin intemediul telefonului mobil (prin intermediul aplicației WhatsApp) diferite persoane, în special preoți, cărora le prezenta ca fiind adevărat faptul că fiica sa, în vârstă de 8 ani, este bolnavă de leucemie și urmează să fie operată în Turcia, determinând astfel persoanele vătămate să-i transmită prin virament diverse sume de bani, în lei sau euro, în conturile bancare transmise de acesta. Pentru a realiza activitatea de inducere în eroare, inculpatul prezenta sau transmitea prin intermediul aplicației WhatsApp o fotografie cu un copil (fetiță) pe un un pat de spital conectat la aparate, fotografii ale două înscrisuri falsificate în totalitate, respectiv un certificat medical cu antetul unui spital din Municipiul Iași, emis pe numele unei fetițe în vârstă de 8 ani, cu diagnosticul de leucemie acută, precum și o adeverință cu antetul unei parohii din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, emisă pentru strângerea de fonduri bănești necesare copilului, înscrisuri care nu au fost emise de entitățile menționate”, precizau reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Percheziții la locuințele folosite de el
La data de 16 mai a.c., polițiștii botoșăneni, cu sprijinul celor din cadrul Inspectoratului Județean Neamț au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, la locuința acestuia, precum și la alte locații pe care acesta le folosea, din județul Neamț. În urma activităților desfășurate la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe bunuri care prezintă interes în cauză, respectiv telefoane mobile, cartele telefonice, carduri bancare , înscrisuri privind plăți, înscrisuri privind mesaje în scop umanitar, documente în limba germană privind cazul umanitar prezentat, etc.
Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. Activitatea de documentare a activității infracționale a fost realizată cu sprijinul Biroului de Analiză a Informației Botoșani și a polițiștilor de investigații criminale din cadrul I.P.J. Cluj și I.P.J. Iași.