Personalul medical din spitalele botoșănene se pregătesc de proteste. Federația ”Solidaritatea Sanitară” anunță declanșarea acțiunilor de protest în sistemul sanitar, prim acțiune la nivelul județului Botoșani fiind programată pe 15 iunie, cu pichetarea unităților sanitare.
”Vor participa la acțiunea de proteste angajații Spitalului Județean Mavromati, cu secțiile exterioare, de la Sanatoriul Podriga. Vom face acest protest cu salariații aflați în timpul liber, pentru a nu perturba activitatea. Pe 27 iunie, se va intra în grevă de avertisment, cu întreruperea activității. La nivel județean am declanșat procedura de strângere de semnături pentru greva generală”, a declarat Daniel Bulboacă, liderul Solidaritatea Sanitară Botoșani.
Declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor se va face cu 1 iulie.
Sindicaliștii din sănătate cer acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență și încheierea acestui contact colectiv de muncă, care, spun ei, includ asigurarea condițiilor de muncă decente.
Ei mai solicită aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătății, acesta asigurând: reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale și posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate
Aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare cât și de proiectul de lege: raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari; raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal; plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază, actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor; deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate și creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE sunt alte revendicări.
Acțiunile de protest vor fi desfășurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza șansele ca revendicările angajaților din sănătate să fie satisfăcute.