Cinci elevi botoşăneni vor reprezenta judeţul la Concursul National „Mestesuguri Artistice Traditionale”de la Sibiu de anul acesta. Aceştia au fost aleşi în urma concursului „Mestesuguri Artistice Traditionale”-etapa judeţeană, desfăşurat la finele acestei săptămâni. Competiţia care a reunit copii pasionaţi de meşteşugul popular din mai multe zone din judeţ îşi propune cunoasterea valorilor perene ale civilizaţiei şi culturii populare româneşti,dezvoltarea talentelor si aptitudinilor celor interesati in a produce obiecte de arta populara autentic. Evenimentul a fost asigurat de Inspectoratul Şcolar Botoşani în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” sub directa îndrumare a inspectorului de specialitate de la Compartimentul Educaţie Permanenta -prof. Alexandra Hrincescu. Şi ca orice concurs care se respectă copiii au fost evaluaţi de un juriu format din preşedinte-referent etnograf Margareta Mihalach, muzeograful Ana Florescu, meşteruş popular Maria Zoiţanu, artistul plastic Constantin Livadaru, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Valentin Rau, inspectorul şcolar Oana Vasilache şi coordonatorul educativ Camelia Cislaru. „Ediţia din acest an a fost complexă şi a reuşit să includă cele mai importante meşteşuguri tradiţionale care se practică în zona etnografică Botoşani. Au participat elevi şi adolescenti de la şcoli sau licee din judeţul Botosani (Vorona, Tudora, Suharau, Albesti , Avrameni),dar si din municipiul Botosani de la Palatul Copiilor, Centrul de Plasament „Prietenia”, Şcoala Generale nr.6, Seminarul Teologic. Este de apreciat efortul instructorilor care se ocupă de dezvoltarea abilităţilor acestor copii şi tineri. Majoritatea a reuşit să impună specificul nostru popular prin participarea celor pregătiţi la manifestările care au loc în ţară şi să amintească comunităţii noastre despre temeinicia necesară în formarea viitorilor reprezentanţi ai artei populare botoşănene”, a declarat Margareta Mihalache, referent etnolog. Cei mai mulţi copii s-au prezentat la concurs prin promovarea ţesutului popular, urmată de confecţionarea celebrilor căiuţi de la Vorona sau a măştilor obrazar de la Suharău. N-au lipsit nici meşteşuguri ca împletitul nuielelor, pictatul icoanelor pe sticlă şi lemn sau prelucrarea lemnului.
Elevii care vor reprezenta judeţul la faza naţională a concursului ce se va desfăşura la Bucureşti au îndeletniciri în zona icoanelor pe lemn şi sticlă, confecţionarea căiuţilor de la Vorona, ţesut şi cusut. Aceştia sunt:
Feraru Ionela -Seminarul Telogic (icoane pe lemn)
Parascuta Anita Teodora (Centrul de Plasament”Prietenia”-icoane pe sticla)
Ciocoiu Alexandra – Gradinita Vorona nr.1(mascoide caiuti),
Rusu Andreea- Scoala „Al.I.Cuza”Vorona
Crap Natalia -Scoala Generala din Tudora (tesut si cusut).
Ceilalti participanti s-au clasat pe locurille II ,III si foarte multi au primit mentiuni pentru pasiunea si efortul depus in realizarea obiectelor de arta populara.”