Poliția Locală ar putea fi inclusă explicit printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofar, alături de cele aparținând poliției sau jandarmeriei. Deocamdată este ilegal, „niciodată nu a fost altfel”, spune Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, scrie evz.ro.
„Poliția Locală NU poate utiliza girofarul pe drumurile publice – este ilegal. Niciodată nu a fost altfel. De ce? Simplu, pentru că utilizarea lui de către Poliția Locală NU este prevăzută în Codul Rutier”, a declarat deputatul USR, Bogdan Rodeanu.
Pentru a elimina orice ambiguitate, o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere.
Cine trebuia să facă acest lucru? În primul rând, șefii polițiilor locale
„De la momentul la care se va realiza această modificare legislativă şi poliţia locală va beneficia de cadrul legal necesar pentru utilizarea dispozitivelor sonore şi luminoase de culoare albastră cu care sunt deja dotate mijloacele de transport, va permite conducătorului acestor mijloace de transport să acţioneze în deplină legalitate, fără a exista niciun risc de a fi sancţionat pentru încălcarea normelor specifice prevăzute în OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumuri publice, în condiţiile în care îndeplineşte atribuţii de serviciu care impun deplasarea imediată la locul misiunii”, se precizează în expunerea de motive.
Deputatul USR adaugă faptul că în ultimii 13 ani, se putea veni cu cel puțin o inițiativă legislativă pentru a pune în legalitate măcar o parte din detaliile activității Poliției Locale.
„Cine trebuia să facă acest lucru? În primul rând, șefii polițiilor locale, cei care au fost și sunt la curent cu situația aceasta. Și să nu credem că nu au putut să o facă. Poliția Locală este împânzită până la vârf cu pensionari din MAI. Foarte mulți dintre ei, în structurile de conducere. Ar fi fost nevoie de un minim gest de inițiativă, dacă tot cumulează pensia cu salariul. Vorbim exact de acei speciali care primesc pensii calculate altfel decât pentru românii de rând, de cei care se pensionează uneori cu zeci de ani înaintea lor și sunt reangajați de partid pe salarii consistente. În plus față de toate acestea, acești Speciali din Polițiile Locale au la dispoziție și organigrame supraîncărcate cu consilieri juridici și tot felul de angajați pe funcții ba pe la achiziții, ba pe la resurse umane – prin toate birourile dar mai puțin la patrulare”.
Proiectul modifică art. 32, alin. (2) lit. b) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel:
„(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
b) pentru lumina albastră – autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei defrontieră, politiei locale. Autorităţii Vamale Române, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo organizate de consiliile judeţene şi consiliile locale, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă”, informează Mediafax.