În şcolile botoşănene, părinţii sunt cei care aleg uniformele pe care le vor purta copiii..
Şefii Inspectoratului Şcolar atrag atenţia că nici Inspectoratul şi nici directorii şcolilor nu se pot implica în procesul de achiziţie a uniformelor şcolare. Cei care vor încheia contracte cu firmele şi care vor strânge bani pentru plata lor sunt parinţii. În cazul în care directorii de scoli vor fi implicaţi în vreun fel în achiziţia acestor uniforme, acest lucru va conta mult la evaluarea anuală.
„Politica Inspectoratului Şcolar este fermă în acest sens. Nu avem niciun amestec, nu am avut niciun amestec în achiziţionarea uniformelor, în recomandarea firmelor, în strângerea banilor, din unităîile de învăţământ. Acest lucru a fost recomandat şi directorilor pentru că acesta este atributul şi sarcina comitetului de părinţi, acolo unde este organizat în forma juridică, sau a reprezentanţilor părinţilor, acolo unde forma juridică nu există„, a declarat inspectorul scolar general, Ada Macovei.
Aceasta a adăugat, însă, că este indicat ca elevii din şcolile botoşănene să poarte uniforme şcolare.
„Uniformele şcolare înseamnă, pe de o parte, un element de apartenenţă la cultura organizaţională a unităţii din care elevii fac parte şi este un lucru bun. Ne dorim ca uin fiecare unitate de învăţământ să existe uniforme personalizate, dar acest lucru nu înseamna ca trebuie să se strângă bani de la părinţi în cuantumuri diferite”, a adăugat Ada Macovei.
Potrivit şefei Inspectoratului Şcolar, în şcolile botoşănene s-au strâns, până acum, de la 150 de lei pana la peste 300 de lei (de elev) pentru uniformele şcolare .