Un loc absolut spectaculos din județul Botoșani este mai puțin cunoscut publicului. Este vorba despre rezervația naturală protejată de interese național „Arinișul de la Horlăceni”.
Situat în partea de Sud-Vest a comunei Șendriceni, în Vestul satului Horlăceni, la o distanță de aproximativ doi kilometri de localitate, locul reprezentă un adevărat spectacol al naturii.
Cu o suprafață de cinci hectare, reprezintă o artie de protecție pentru specia arboricolă Alnus Glutinosa (arin negru), care vegetează pe o suprafață de 0,70 ha, restul fiind zonă tampon.
În această rezervație, datorită umidității crescute, arborii s-au adaptat dezvoltându-și, în timp, rădăcini submerse. Existența lor este legată de apropierea apei deoarece arinul negru este o specie hidrofilă.
Rădăcina are rezerve de aer
Această specie este rezistentă la geruri și înghețuri, pretențioasă la căldură și exigentă față de umiditatea din sol. Rădăcina prezintă ţesuturi aerenchimatice (rezerve de aer), care îi asigură speciei posibilitatea de a respira în perioade de inundaţii, uneori chiar prelungite, când rădăcinile stau complet sub apă.
Existenţa arinilor este legată de apropierea apei, întrucât arinul negru este o specie higrofilă. Datorită secetei prelungite din ultimii ani, rădăcinile submerse se află acum la suprafaţă, fiind acoperite cu specii de mușchi, unele exemplare fiind dezrădăcinate, aspect care conduce la degradarea habitatului.
Foto: Ionuț Haidău