Medicii botoșăneni atrag atenția asupra importanței vaccinării nou născuților. Medicul Irina Alecu, epidemiolog șef la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, a declarat că părinții trebuie să conștientizeze, pentru că ei sunt cei responsabili pentru vaccinarea copiilor, că vaccinurile sunt cel mai sigur și eficient mod de a preveni nișe boli grave și costisitoare.
Potrivit unei situații prezentate de medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției Neonatologie de la Maternitatea Botoșani, aproximativ 1,4% dintre mame refuză să-și vaccineze copilul nou-născut.
În anul 2021, au fost înregistrate la Maternitatea Botoșani 2536 de nașteri din care 1158 prin cezariană, iar în 2022 au fost 2474 nașteri, din care 1157 prin cezariană .
”Din acești copii ai fost cazuri când nu au fost vaccinați și în principal ne interesează cazurile la care părinții au refuzat vaccinul. Înainte de pandemie era un trend ascent al refuzului la vaccinare, în 2022 au fost 29 de cazuri în care părinții au refuzat vaccinarea pentru virsul hepatitei B, care se face în prima zi de viață și 31 de cazuri în care părinții au refuzat vaccinul BCG. În 2021 au fost 31 de cazuri în care s-a refuzat vaccinul atihepatitic B și 33 de cazuri care au refuzat vaccinul BCG. Raportând la numărul total de nașteri, acest procent de copii care nu a fost vaccinat datorită refuzului se ridică la 1,3-1,4% din totalul de copii vaccinați, ceea ce este o acoperire bună, undeva 98% din copii au fost vaccinați la naștere, ceea ce înseamnă că părinții sunt conștienți și iau decizii informate în legătură cu copii lor. Cei care au refuzat vaccinul, în principal au refuzat orice altă metodă de analiză, de tratament al nou născutului și orice manevră medicală la copil. (…) Nu se înțelege bine actul medical. Mama respectivă a venit și i s-a administrat medicație și tratament ei, dar a refuzat orice pentru copil. Și acesta este locul în care am putea lucra pe viitor pentru a face populația să conștientizeze importanța vaccinării la nou născut”, a precizat medicul Carmen Zaboloteanu.