Cea mai dificilă misiune a autorităților din Botoșani din ultimele două zile s-a derulat pe DN 29 Botoșani – Suceava. În această zonă, s-a intervenit mai bine de 24 de ore pentru scoaterea din nămeți a 223 de persoane și peste 100 de autovehicule. La misiuni au participat și echipajele venite în sprijin de la ISU Suceava, cu o șenilată și o autospecială transport personal și victime multiple.
Pompierii botoșăneni au mai intervenit, joi, în alte 34 de situații de urgență generate de căderile masive de zăpadă. Este vorba de îndepărtarea a 31 de arbori care au cedat sub greutatea zăpezii și au căzut peste mașini, fire electrice sau pe partea carosabilă, dar și pentru degajarea zăpezii de pe acoperișurile unor clădiri.
Până în acest moment, s-au înregistrat, în total, 1279 de apeluri de urgență. Multe dintre acestea anunțau aceeași situație. O parte dintre cazuri au fost direcționate către drumari și serviciile voluntare pentru situații de urgență.
Potrivit informațiilor oferite de furnizorul de energie electrică sunt afectate partial sau total 10 localități, respectiv: Ripiceni, Botosani, Mascateni, Zaicesti, Cucuteni, Zlatunoaia, Todireni, Hlipiceni, Rauseni, Leorda, cu 1589 de abonați.
97 de persoane sunt în continuare adăpostite temporar la Primăria Manoleasa, Primăria Unțeni, Sala „George Enescu” Dorohoi, Spitalul Municipal Dorohoi, Primăria Dersca, Primăria Românești, Primăria Tudora, Primăria Mileanca, Centrul de Zi Ștefănești, Primăria Trușești, Primăria Mihălășeni, Primăria Ungureni și la o fermă din Ripiceni.
Vremea rea continuă
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică tip Cod Galben, valabilă pânâ mâine, la ora 14:00.
Conform meteorologilor, în județul Botoșani, va continua să ningă, se va depune un nou strat de zăpadă și se va forma polei. Vântul va sufla, la rafală, cu 40 – 60 km/h și va viscoli zăpada.
Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
– evitați deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, însă dacă acest lucru nu este posibil, informați-vă, în prealabil, asupra condițiilor de drum;
– înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
– urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.