O minune a naturii, dintr-o localitate din județul Botoșani, este tratată cu nepăsare de autoritățile statului. Apa care arde, cu proprietăți miraculoase, de la Hlipiceni ar fi putut reprezenta un mod de a atrage turiști în județul Botoșani, dar cu toate acestea, „focul viu” este în continuare neexploatat. Este vorba despre o apă sulfuroasă deosebit de bună contra reumatismului. Cantitatea de gaze şi sulf este atât de mare încât apa arde la propriu.
Aici putea fi realizată o adevărată stațiune balneocrimaterică, dar în schimb este doar un izvor neîntreținut la care mai vin localnicii cu dureri reumatice pentru a se spăla.
„Din analiza chimică făcută la vremea respectiva de către Ministrul Sănătății rezultă faptul că are proprietăți terapeutice foarte benefice pentru afecțiuni de recuperare locomotorie, piele, tratează afecțiuni reumatice degenerative, osteoarticulare, respiratorii, neurologice, ginecologice, post-traumatice, precum și afecțiuni asociate (digestive, renale, cardiovasculare, dermatologice, endocrine sau de nutriție)”, precizează consilierul local Dumitru Cristian Andrioaei.
Hlipiceniul se află aproape de graniţa de nord a României cu Republica Moldova, adică la mai bine de 50 de kilometri de municipiul Botoşani. Izvorul în flăcări a fost descoperit în anii comunismului, atunci când s-au făcut prospecțiuni în întreg județul. După anii 90 însă izvorul a fost abandonat, apele acestuia fiind irosite.
La un moment dat, autoritățile locale intenționau să atragă fonduri europene pentru o stațiune balneoclimaterică sau chiar un parteneriat public- privat, dar totul a rămas la stadiul de discuții.