11 oameni de afaceri din Botoșani, vizați de ancheta DNA în dosarul în care sunt implicați angajați ai Gărzii de Mediu și APM

foto: financer.com

11 oameni de afaceri din Botoșani sunt vizați de ancheta procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul în care sunt implicați angajați ai Gărzii de Mediu și ai Agenției de Protecția Mediului (APM) Botoșani.

Cei mai mulți dintre ei sunt cercetați pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită sau folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

Niciunul dintre administratorii firmelor implicate în scandalul de corupție nu a fost reținut, însă față de ei a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Tribunalul Suceava a dispus, joi după-amiază, arestarea la domiciliu a celor doi comisari de mediu, Ovidiu Rotaru și Liliana Popovici, pentru săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, luare de mită, precum și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cazul lui Florin Radeș, care este consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, Tribunalul Suceava a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

În acest dosar a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 14 persoane, dintre care trei comisari de mediu în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, respectiv Silvia Lucia Ureche, Gabriel Stoica și Cristian Nicolae Ciobanu, dar și 11 persoane fizice, oameni de afaceri din Botoșani, în sarcina cărora a fost reținută comiterea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite sau dare de mită.

Ilegalitățile comise de funcționarii publici

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie – octombrie 2022, funcționarii publici din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor din legi primare, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și unități administrativ – teritoriale (comisari de mediu) ori în contextul activității de emitere/revizuire/acordare viza anuală cât și de urmărire a îndeplinirii cerințelor legislației de mediu din actele de reglementare (consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului).

Concret, aceștia ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită, cu ocazia controalelor efectuate, toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori ar fi atestat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la neconformități/încălcări ale legislației de mediu identificate, pentru care nu ar fi aplicat sancțiunile legale.

Funcționarii respectivi nu ar fi aplicat sancțiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetație despre care cunoșteau că ar fi fost provocate intenționat, în aceeași manieră procedând și în cazul unor depozitări nelegale de deșeuri din construcții și demolări.

În același context, o parte dintre funcționarii cercetați în prezenta cauză ar fi permis accesul la informații ce nu sunt destinate publicității unor agenți economici pe care i-ar fi anunțat cu privire la sesizările/controalele care îi vizau ori alte controale tematice/inopinate care urmau să se desfășoare.

Pentru “serviciile” de mai sus, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 

Doi comisari de la Garda de Mediu Botoșani, arestați la domiciliu pentru fapte de corupție. Cine sunt funcționarii anchetați de DNA!

 

One thought on “11 oameni de afaceri din Botoșani, vizați de ancheta DNA în dosarul în care sunt implicați angajați ai Gărzii de Mediu și APM

  1. ii vor scăpa cu siguranță…un stat CORUPT cu instituții corupte..ne duc spre evul mediu, Orașul Botoșani are majoritatea străzilor peticite, denivelari, gropi peste tot in urma lucrărilor iar primaru e prrmiat…bani furați cu știință legii..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *