Românii ar putea avea acces mai greu la anumite medicamente! Ministerul Sănătății ia în calcul să interzică vânzarea antibioticelor eliberate pe bază de rețetă simplă, indiferent dacă sunt sau nu compensate. Prin această măsură, autoritățile doresc să stopeze fenomenul consumului de antibiotice „după ureche”.
Potrivit celor mai recente date, țara noastră este printre primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de antibiotice, iar acest lucru duce inclusiv la creșterea rezistenței unor bacterii mortale. Asta se vede în spitale, acolo unde fenomenul infecțiilor nosocomiale nu poate fi ținut sub control.
Ministrul Sănătății a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că antibioticele ar trebui să fie mai greu accesibile publicului, în condițiile în care suntem fruntași la consumul acestui tip de medicamente.
„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie”, a explicat ministrul.
„Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a adăugat Rafila.
România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice (peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori), conform unui studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).
Nici Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) de familie nu recomandă românilor să ia medicamente după ureche, cu atât mai puțin antibiotice. De asemenea, schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, potrivit Realitatea.net