Proiectul de lege vine să modifice Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificările şi completările ulterioare.
Șoferii care nu își achită amenzile în termen de 60 de zile riscă să rămână fără permis. Concret, un proiect de lege depus deja la Senat prevede ca șoferii care nu îşi achită amenzile să aibă permisul suspendat până la plata lor.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată şi în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru dezbatere. Camera Deputaţilor este decizională pentru adoptarea acestui noi proiect legislativ. Proiectul de lege, care vine să modifice Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificările şi completările ulterioare (Codul Rutier), arată că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere.
„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege.
Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.
Concret, prin această modificare legislativă, şoferii români care primesc amenzi vor fi obligaţi să îşi achite amenzile în decurs de 60 de zile, altfel vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.
Ce amenzi riscă românii care nu plătesc rovinieta în 2023, în funcție de mașină
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se ocupă de verificarea mașinilor și de amendarea șoferilor care nu și-au plătit rovinieta. CNAIR are instalate pe drumurile naționale din țară și pe autostrăzi peste 100 de camere pentru controlul rovinietei, ceea ce înseamnă că este imposibil ca șoferii să nu primească amendă dacă circulă fără rovinietă.
Conform legii, dacă un șofer nu plătește rovinieta, autoritățile îl pot amenda în termen de cel mult patru luni. după depășirea acestui termen, fapta se prescrie.
Conform sancțiunilor modificate de Guvern în martie 2022, amenda pentru rovinietă, în funcție de mașină, este:
- Autoturisme: de la 250 lei la 500 lei;
- Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone: de la 750 lei la 1.250 lei;
- Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone: de la 1.250 lei la 1.750 lei;
- Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone: de la 1.750 lei la 2.250 lei;
- Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv): de la 2.750 lei la 3.000 lei;
- Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv): de la 3.000 lei la 4.500 lei;
- Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 1.250 lei la 1.750 lei;
- Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 1.750 lei la 2.250 lei.
Dacă un șofer a fost sancționat pentru rovinietă, inspectorii CNAIR au două luni la dispoziție pentru a-l informa despre amendă. În toată această perioadă, șoferul nu poate fi sancționat din nou pentru rovinietă, potrivit RomaniaTV