VIDEO Țăranul cu două facultăți de la Botoșani, care a fascinat publicul românesc. A mers în opinci la examen

„Eu sunt țăran. Oleacă şcolit, dar țăran”. Așa se caracteriza Mihai Mereuță de fiecare dată când povestea despre viața sa, deși a fost unul dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc. Mihai Mereuță s-a născut în localitatea Santa Mare, Botoșani, la 29 noiembrie 1924, tot dintr-o familie de țărani și a urmat primele clase primare în satul natal. Apoi, a plecat la Iași să facă liceul acolo și nu s-a mai oprit până nu a terminat două facultăți – Facultatea de Litere și Filosofie și Conservatorul „George Enescu” din Iași.

Ajuns la Iași pentru a da examen, viitorul actor a simțit nevoia să schimbe opincile cu o pereche de bocanci.

Când am venit la liceu la Iaşi, m-am descălţat de opinci la bariera Iaşului, m-am încălţat cu o pereche de bocanci şi am dat examen la liceu”, povestea el.

Termină cele două facultăți în 1948 – la Conservator a avut chiar posibilitatea de a absolvi doi ani într-unul singur – și este angajat ca actor la Teatrul Național din Iași.

După o perioadă este angajat la Teatrul din Ploiești (în prezent Teatrul Toma Caragiu) unde primește confirmarea talentului actoricesc în piesa „O scrisoare pierdută”, jucând rolul Cetățeanului turmentat.

În 1957, Mihai Mereuță ajunge la București, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra. Într-un interviu acordat peste ani, actorul vorbește despre căutările umane:„Totdeauna a existat tendinţa oamenilor de a evada. Depinde cum şi în ce situaţie. Brâncuşi, Enescu nu au evadat? Şi mai e acel moldovean, Palade (n.r. George Emil Palade), care dacă rămânea aici, ar fi fost un simplu profesor de biologie la Urziceni, pe când aşa, a luat Premiul Nobel. Oamenii au încercat întotdeauna să evadeze din ceea ce este minor, ce nu-i satisface intelectual şi spiritual. Au încercat să ajungă într-o altă lume, o altă sferă de înţelegere. Omul simte nevoia să fugă de banal”.

Joacă alături de alți mari actori români, printre care Ion Caramitru, Margareta Pâslaru și Toma Caragiu în „Opera de trei parale”. În 1967 este profesor la clasa de actorie din IATC împreună cu Constantin Morozan.

Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sutele de roluri în piese radiofonice: „Venea o moară pe Siret”, „Vama doctorului”, „Tinereţea lui Moromete”, „Suflete moarte”, „O lecţie de bun simţ”, „Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea”, „Maitrey”, „Maşina Infernală”, „În vreme de război”, „Ion”, „Intrusul”, „Ion Roată și Unirea”, „Geniu Pustiu”, „Douăsprezece scaune” şi de peste cincizeci de roluri ca actor de film şi televiziune: „Pădurea spânzuraţilor”, „Liceenii”, „Liceeni Rock&Roll” sau „Petrecerea”. În 1992 a avut ultimele apariţii în filme: „Doi haiduci şi-o crâşmăriţă” şi „Unde fugi maestre?”.

După ieșirea la pensie în 1991, s-a retras din activitatea teatrală, dar a continuat să colaboreze în filme și la radio. A fost prezent și în televiziune cu emisiunea Ferma, dedicată agriculturii, la postul de televiziune TVR2.

Mihai Mereuță s-a stins pe 1 aprilie 2003, la vârsta de 79 de ani, în urma unui stop cardiac.

Sursa: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *