O fată din Botoșani a fost ucisă de o mașină pe trotuar, iar după mai bine de cinci ani de la cumplitul accident șoferul a scăpat de pușcărie. Judecătorii l-au condamnat la închisoare cu suspendare. În urma sentinţei, rămâne la fel de intensă durerea mamei care a trebuit să-şi îngroape fiica pe când aceasta se afla abia la începutul vieţii.
„Brânduşa e pierdută, distrusă, nu este mereu coerentă, merge frecvent la biserică pentru sufletul fetei. Pentru ei, fata era totul”, a povestit o martoră în faţa instanţei.
Tragedia s-a petrecut pe 11 decembrie 2017, la 15.15, pe când o studentă de 22 de ani se îndrepta ca de obicei spre UMF. În acelaşi timp, un taxi condus de Victor Vicol se afla pe a treia bandă a bulevardului Independenţei, venind dinspre Fundaţie şi intenţionând să vireze stânga, pe strada Universităţii, potrivit Ziarul de Iasi. Celălalt sens de mers, dinspre Târgu Cucu, era aproape blocat din cauza numărului mare de maşini aflate în trafic. Culoarea verde a semaforului era practic inutilă. Se mai circula doar pe prima bandă, pe benzile doi şi trei maşinile staţionând.
În aceste condiţii, Vicol a considerat că poate efectua virajul spre universitate. Un VW care mai mult staţiona decât mergea l-a lăsat să treacă. Taxiul a trecut şi de a doua bandă, la fel de blocată. Intrat pe prima bandă, a izbit însă în plin o Skoda care circula regulamentar. Maşina condusă de Vicol avea o viteză de doar 7 km/h, dar a fost suficient.
Skoda a fost proiectată spre dreapta, lovind-o în plin pe tânăra aflată pe trotuar. Bazinul acesteia a fost zdrobit, practic niciun os al acestuia nemairămânând întreg. Fata a suferit şi o fractură a femurului stâng şi alta a rotulei stângi. Internată în stare gravă la Spitalul „Sf. Spiridon”, a decedat după patru zile.
Ancheta a stabilit culpa exclusivă a lui Vicol, acesta fiind trimis în judecată pentru ucidere din culpă în formă agravată, încadrare dată de faptul că taximetristul încălcase regulile de circulaţie. Magistraţii Judecătoriei nu au avut niciun dubiu cu privire la vinovăţia acestuia.
„Inculpatul a nesocotit normele privind circulaţia rutieră şi conduita prevăzută de lege pentru conducătorii de vehicule, a ignorat importanţa acestor reguli chiar cu riscul, de altfel produs, de a pune în pericol grav siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, natura şi gravitatea rezultatului produs prin nerespectarea unor reguli minime de conduită rutieră neputând fi contestate. Instanţa are în vedere că inculpatul era direct şi personal răspunzător de siguranţa celorlalţi participanţi la trafic cu atât mai mult cu cât acesta este un şofer profesionist, la data săvârşirii faptei desfăşurând activităţi de taximetrie. Era necesar ca acesta să îşi rezerve timpul necesar pentru a se asigura corespunzător (aspect care la volan implică de obicei un exerciţiu de răbdare de doar câteva secunde) şi să ia în considerare că orice manevrare inadecvată a autoturismului era în măsură să producă consecinţe grave asupra unor alte persoane, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat”, au constatat judecătorii.
Gravitatea accidentului nu a atras însă decât o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Instanţa a stabilit în sarcina asigurătorului RCA, Omniasig SA, plata a 84.231 lei către Spitalul „Sf. Spiridon”, suma reprezentând cheltuielile medicale efectuate în încercarea zadarnică de a salva viaţa tinerei. Chiar dacă părinţii fetei nu au depus la dosar chitanţe referitoare la cheltuielile de înmormântare şi pomenire, judecătorii au stabilit şi daune materiale în favoarea acestora în valoare de 5.000 de euro.
„La înmormântarea victimei au participat câteva sute de persoane, apropiaţi, colegi, profesori, iar ulterior părinţii victimei au respectate tradiţiile legate de pomenirile defunctei. Deopotrivă, la dosarul cauzei au fost depuse, în extras, articole din presa scrisă, înmormântarea victimei fiind amplu mediatizată, iar din aceste fotografii se poate constata numărul ridicat al persoanelor ce au participat la funeralii”, au justificat magistraţii.
Stabilirea daunelor morale a fost mult mai dificilă. Judecătorii au analizat relaţiile de familie ale tinerei, luând în calcul şi faptul că moartea acesteia, la doar 22 de ani, va produce „un prejudiciu moral continuu, care se va întinde pe perioada întregii vieţi” a rudelor. Raportul psihologic de evaluare clinică şi psihodiagnostic întocmit pentru mama tinerei a fost greu de citit şi pentru magistraţi.
„Din cuprinsul acestui raport rezultă că partea civilă nu este ancorată în totalitate în prezent şi reprimă realitatea în care se află: «Încă o aştept să vină acasă, camera ei este aranjată, nu fac curat acolo foarte mult, vreau să-i păstrez mirosul în hainele şi lucrurile ei». Părţii civile îi este teamă de ceea ce înseamnă viitor, nu reuşeşte decât să se gândească la parastasele şi slujbele pe care trebuie să le facă pentru fiica ei în următorii ani, se simte vinovată pentru că şi-a dus fiica la maxi-taxi în acea săptămână, ceea ce pentru ea înseamnă că şi-a trimis propria fiică spre moarte, singurul lucru care o bucură sunt visele pe care le are cu propria fiică. Starea este confuză la momentul evaluării, vorbeşte despre evenimentul traumatic, dar totodată vorbeşte despre fiica ei la momentul prezent, spunând că o aşteaptă acasă, chiar dacă ştie că este decedată şi îi vizitează zilnic mormântul”, au reţinut judecătorii.
Aceştia au remarcat şi implicarea familiei prietenului fetei pe parcursul perioadei ce a urmat accidentului. Tinerii erau împreună de aproape doi ani şi îşi vedeau viitorul tot împreună. Magistraţii Judecătoriei au stabilit daune morale totale în sumă de 260.000 de euro. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind atacată atât de inculpat, cât şi de către părţile civile şi asigurător. Curtea de Apel a stabilit primul termen de analiză a contestaţiei pe 8 iunie.
Cerasela Tatarciuc, din Darabani, studentă a Facultăţii de Farmacie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a decedat într-un spital la Iași.