Premierul Nicolae Ciucă susține înființarea unei companii de stat care să emită asigurări. Înființarea acesteia ar urma să calmeze piața asigurărilor și ar putea aduce chiar prețuri mai mici pentru români.
Premierul Nicolae Ciucă susține înființare a unei companii de stat care să intre pe piața asigurărilor.
Executivul are însă o condiție: compania trebuie să preia și divizia de polițe RCA în calcul, după ce am asistat la patru falimente în ultimii ani, cel mai recent este falimentul Euroins.
Nu este un secret faptul că de aproape un an Guvernul poartă discuții cu reprezentanții CEC Bank și așteaptă în 30 de zile o decizie de la aceștia.
Mai exact, trebuie să primească CEC Bank autoritatea de a intra pe piața asigurărilor RCA.
Este o măsură gândită de Guvern, se poartă discuții în acest sens şi vor ca prin această măsură să reducă prețurile la polițele RCA.
Consiliul Concurenței deja a avut o opinie în acest sens și anunța că orice companie serioasă care intră pe piața asigurărilor nu va putea practica prețuri RCA mult sub cele actuale, dacă vrea să rămână pe piață, să se mențină.
Discuțiile la nivelul Guvernului continuă. Săptămâna viitoare ne așteptăm la o decizie cu privire la revenirea la tarifele RCA practicate în 2022, în luna martie, iar în continuare, în 30 de zile, să vedem răspunsul ASF cu privire la autorizația CEC Bank de a intra pe piața asigurărilor, potrivit Antena 3 CNN
Plafonarea tarifelor RCA
– Tarifele maxime se stabilesc la nivelul celor practicate la data de 1 martie 2022
– Dacă tarifele de la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele din 1 martie 2023 se aplică tariful din 2023
– Tarifele sunt valabile şase luni de la intrarea în vigoare a hotărârii
– Tarifele maxime se stabilesc pentru clasa bonus/malus B0
– Supravegherea practicării tarifelor se exercită de către ASF
– Amenda pentru depăşirea tarifului maxim: de la 1.000 la 50.000 de lei.