România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie. Astfel, ceasul va fi dat cu o oră înainte, la ora 03:00, care va deveni ora 04:00. Din acest motiv, ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din anul 2023.
Trecerea la ora de vară se face în ultima săptămână a lunii martie, la o sătămână după echinocțiul de primăvară, care va avea loc pe 20 martie 2023, moment în care ziua și noaptea vor fi egale și care marchează astfel începutul primărevii astronomice.
Din acest moment, ziua începe să se mărească și noaptea să fie mai scurtă până la solstițul de vară, care va avea loc pe 21 iunie 2023.
În noaptea de 25 martie, sâmânătă spre duminică, ceasurile vor fi ajustate la ora de vară. Astfel, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, ora 3:00 dimineața devenind 4:00.
Ora de vară 2023. Parlamentul European vrea să renunțe la schimbarea orelor
În luna februarie 2018, Comisia Europeană au lansat un chestionar privind eficiența schimbării orelor vara și iarna. 4,6 milioane de oameni au răspuns, iar 84% dintre aceștia au fost de acord cu renunțarea la schimbarea orelor.
România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră. Deși mai multe țări din Europa au decis să renunțe la schimarea orelor presupunând că acest lucru nu aduce niciun beneficiu, România a ales să nu renunțe la acest obicei. Astfel, în noaptea dintre 25 și 26 martie 2023, când ora la ceas va fi dată înainte, oamenii vor „dormi mai puțin” cu o oră, potrivit Observator