Uşor, uşor încep să apară, pe rând, vestitoarele primăverii. Berzele revin, de obicei, la jumătatea lunii martie, dar de această dată, la multe dintre cuiburile din județul Botoșani și-au făcut apariția încă de la începutul lunii. În popor se spune că, odată cu întoarcerea acestor păsări călătoare, agricultorii pot începe munca la câmp.
Pe un câmp din Zăicești au fost fotografiate zeci de berze, dar și la cuiburi la Tulbureni, dar și în mai multe comune din județ.
În simbolismul crestin, berzele sunt creaturi bune (simboluri ale lui Hristos) intrucât ele stârpesc șerpii, târâtoarele asociate cu răul si diavolul. De asemenea, barza este un simbol al Bunei Vestiri, a minunatei vești prin care Fecioara Maria află că va da nastere lui Hristos.
Voluntarii pot ajuta la numărătoarea berzelor prin intermediul aplicației Uite barza! Aici, poți semnala primele păsări ajunse la cuib, ajutându-i astfel pe ornitologii să obțină date importante pentru înțelegerea procesului de migrație a berzelor albe în România. Oricine are un smartphone (cu excepția dispozitivelor care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei) poate descărca aplicația Uite barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibului de barză, trebuie să pornească aplicația, asigurându-se că GPS-ul telefonului (locația) este pornit. După înregistrarea localizării, este necesară completarea câtorva informații: barză solitară, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol. Faceți o fotografie în care să se vadă barza pe cuib (fotografia este necesară pentru validarea observației).
Precizia localizării este foarte importantă! Poziția cuibului trebuie marcată exact lângă stâlp (sau alt suport) și nu de la distanță sau din mașină.