Patru eleve ale Liceului ”Demostene Botez” Trușești, specializarea Alimentație Publică și Turism, au fost premiate la cea de-a V-a ediţie a Concursului Național „Identificare de Produse Tradiționale”. Competiția a avut loc în weekend, la Iași, în cadrul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din Iași.
„Suntem mândri că am obținut locul II, din cele 64 de produse tradiționale prezentate”, spun reprezentanții unității de învățământ botoșănene.
Echipa câștigătoare a fost formată din: Adomnicai Ilinca Adriana, Boicu Magda, Betenchi Estera si Barbacaru Luisa, coordonați de profesor Ionica Verniceanu cu produsul tradițional Nacincă, un preparat datând din 1948.
„Nacinca este un preparat foarte vechi. Denumirea lui vine din limba rusă. E o reţetă rămasă după trecerea ruşilor în timpul războiului prin satul bunicii mele, iar bunica mea a fost ultima care mai ştia să prepare nacinca. Ea a murit şi acum doar copiii ei duc reţeta mai departe. E vorba de fapt de mămăligă, cu ceapă, jumări şi carne de pui proaspătă”, a explicat Elena Adomnicăi, elevă în Truşeşti.
De asemenea, școala a mai fost reprezentată și de produsul tradițional Tocinei, coordonatori prof. Bârsan Bobi și prof. Oana Hirb.
„A cincea ediţia a concursului Identificarea de produse tradiţionale este o ediţie record, sunt 64 de produse în competiţie, pe două secţiuni, preparate de bază şi preparate dulci. Sunt elevi şi studenţi de la licee din Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi judeţul Călăraşi, peste 90 de copii, de la vreo 17 entităţi şcolare. În conformitate cu regulamentul, ei trebuiau să găsească un produs tradiţional şi să facă dovada faptului că reţeta are peste 30 de ani vechime”, a spus Mihaela Ivancea, prodecan al FIRAA.
Marele premiu a fost câștigat de o elevă din Bacău, care a impresionat juriul cu reţeta de pilaf de mei cu hribi traşi în unt.