Scumpiri pe linie în cazul poliţelor RCA. ASF a anunţat noile tarife de referinţă pentru asigurarea obligatorie. Toate categoriile de şoferi vor plăti mai mult, dacă ne uităm aceste date. Deja sunt diferenţe de sute de lei în cazul ofertelor din piaţă faţă de acum un an, iar specialiştii spun că urmează un nou val de majorări, mai ales că şi incidenţa accidentelor pe şosele a crescut în ultima vreme. Supriza este că şi cei cu maşini electrice, care nu poluează, vor plăti mai mult.
Noile tarife de referinţă pentru asigurarea obligatorie anunţă scumpiri pentru toţi şoferii, fără excepţie. Dacă în 2022 pentru un şofer de până în 30 de ani, care conduce o maşină cu o capacitate cilindrică de 1.600 de centimetri cubi tariful de referinţă era stabilit la 1.553 de lei, acum tariful a crescut la 2.187 de lei. Să luăm un alt exemplu. De data asta, vorbim de un conducător experimentat, care conduce un autoturism cu un motor mai puternic. Şi în cazul lui tariful de referinţă este mai mare cu 322 de lei faţă de acum un an.
Tarife RCA 2023. Cât costă asigurarea auto
Tarifele publicate de ASF şi calculate de o companie de audit în funcţie de media pagubelor generate de şoferi în utimii cinci ani nu sunt obligatorii, ci orientative. În realitate, şoferii spun că au simţit scumpiri usturătoare. „În jur de 600 şi ceva de lei. Dacă ar fi acum să se scumpească, vă daţi seama că ne afectează destul”, mărturiseşte un şofer.
Şi cei care au maşini electrice plătesc mai mult pentru RCA: „A ajuns 800 şi ceva de lei. M-am mirat că e mai mare. Zic: Nu se poate. Totuşi, am plătit 500 şi ceva. Nu înţelegeam de ce s-a scumpit. Nu poluează”. În acest caz, explicaţia stă în faptul că unele maşini electrice pot atinge viteze mari într-un timp mai scurt faţă de alte autoturisme care au motor cu ardere internă, cred specialiştii.
Tarifele de referinţă publicate de ASF
În general, asigurătorii au preţuri mult mai mari decât tarifele de referinţă. „Un şofer din Bucureşti care are între 30 şi 40 de ani şi conduce o maşină cu un motor mediu plăteşte acum pe asigurarea obligatorie pe un an între 1.964 de lei şi 2.867 de lei, dacă generăm o simulare pentru a vedea ofertele din piaţă. Pentru acest prototip de asiguratare ASF a publicat un tarif de referinţă de 1.236 de lei, adică vorbim despre o diferenţă cuprinsă între 728 de lei şi 1.631 de lei”, spune Greta Neagu, reporter Observator.
„Mi se par nişte scumpiri aberante. Pentru traiul din zilele noastre sunt foarte mulţi bani”, se plânge un şofer.
Ce a provocat scumpirile majore
Specialiştii spun că scumpierea pieselor de schimb, dar şi indisciplina şoferilor la volan au influenţat noile tarife de referinţă publicate de ASF. „Modul în care conducem pe stradă influenţează, în mod direct, preţul asigurării. În momentul în care fiecare dintre noi care se urcă la volan va conştientiza acest lucru, cu siguranţă vom avea un beneficiu cu toţii”, spune Mădălin Roşu, Biroul Asiguratorilor.
Faţă de acum doi ani, poliţele RCA sunt şi cu 100% mai scumpe, în unele cazuri. Preţurile asigurărilor sunt influenţate de diferiţi factori, printre care: vârsta şi istoricul şoferului la volan, judeţul în care locuieşte sau puterea maşinii pe care o conduce, potrivit Observator