Singurul liceu din județul Botoșani, în care toate clasele au table interactive, este în Nordul județului, mai exact în comuna Pomârla. Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” din comuna Pomârla a fost dotat, la sfârșitul anului trecut cu 18 table interactive, cu ecran tactil, videoproiectoare şi mobilier modern, care sunt folosite atât de elevii de liceu, cât și cei de la clasa 0. Este vorba despre o investiție de 100.000 de euro, iar banii provin din exploatarea pădurii pe care o deține unitatea de învățământ. 370 de elevi beneficiază de aceste condiții moderne de învățământ.
„Vom avea și la grădinițe, dar trebuie să le punem stative mai mici, să le poată ei atinge, să ajungă la ele. Deocamdată, sunt de la clasa 0 până la clasa a 12-a”, ne-a mărturisit primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru.
Noile table conectate la internet le-a stârnit interesul chiar și celor mai slabi la învățătură. Șeful administrației locale susține că profesorii au sesizat că elevii care foarte rar ridicau mâna să iasă la tablă, de când sunt tablele interactive, abia așteaptă să le vină rândul.
„Reacția a fost extraordinară, s-au implicat total. Acei ghiduși care fugeau de ieșit la tablă, acum se înghesuie să iasă la tablă. Nu mă așteptam să le suscite interesul atât de mult. Nu are niciun liceu în județ ceea ce avem noi. Poate au vreo tablă la vreun laborator, dar așa cum am dotat noi liceul sigur nu”, a mai spus primarul.
Profesorii tineri au fost încântați de noile achiziții, în schimb, cei care nu erau obișnuiți cu informatica s-au arătat mai reticenți. S-au perfecționat însă și și-au dat seama că tablele interactive le ușurează munca și le stârnesc interesul și mai mult elevilor.
„Au fost mai reticenți, dar am discutat cu ei, apoi le-a fost și lor usor. O învățătoare mai în vârstă am găsit-o eu, în clasă, în vacanță, cum își pregătea lecțiile pentru elevi”, a mai spus șeful administrației locale.
Liceu fondat de un boier iubitor de carte
Liceul este o unitate de învățământ cu tradiţie înfiinţată acum 140 de ani. Are o clădire impunătoare şi o bază materială formată din 1.800 de hectare de pădure şi o suprafaţă considerabilă de teren agricol – toate donate de boierul Anastasie Başotă, hatman al Moldovei în secolul al XIX-lea şi mare filantrop, care a ajutat toţi copiii de ţăran să înveţe carte. De altfel, bustul său este amplasat în faţa unităţii de învăţământ.
Liceul a intrat în reabilitare încă de la începutul anului 2022. Prima etapă presupunea reparaţiile şi modernizarea clădirii în care funcţionează acum liceul. Pentru reabilitarea acestei clădiri s-au cheltuit 1,4 milioane de euro, bani obţinuţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Pe lângă reabilitarea structurii şi a elementelor arhitectonice, modernizarea liceului a presupus şi dotarea sălilor de clasă.