O noua materie, parte a trunchiului comun, este propusa sa fie studiata de catre elevi, potrivit proiectului legii invatamantului preuniversitar. Pe langa „Istorie Evreilor. Holocaustul”, deja reglementata, se introduce si „Istoria Comunismului in Romania”, potrivit ziare.com.
Noua disciplina ar urma sa fie predata la liceu. Profesorii pot beneficia de pregatire profesionala si cursuri de perfectionare de specialitate, in tara sau in strainatate.
Extras din proiectul legii invatamantului preuniversitar
Art. 85
(3) Planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria Evreilor. Holocaustul” și „Istoria Comunismului din România”, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun.
(4) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6, alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației.
(5) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).
Cadrele didactice care predau disciplinele prevăzute la alin. (3) pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, sub coordonarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și, respectiv, a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituții guvernamentale care au rolul de a organiza programe educaționale și conferințe specifice destinate acestora.
Alte materii obligatorii
(7) Planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii din învățământul preuniversitar au în vedere, în mod obligatoriu, includerea următoarelor teme:
- educație pentru mediu
- educație pentru sănătate
- educație financiară
- educație juridică
- educație antreprenorială
- educație tehnologică
- educație rutieră
- educație civică
- educație interculturală
- educație pentru cetățenie democratică
- egalitate de șanse
- gândire critică
- oratorie și dezvoltare personală
- securitate cibernetică
- educație pentru alimentație sănătoasă.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă satisfacţia pentru introducerea, prin proiectul de lege a învăţământului preuniversitar „România educată”, a disciplinelor şcolare „Istoria comunismului în România” şi „Istoria Evreilor. Holocaustul”, parte a trunchiului comun.
Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres, IICCMER a susţinut permanent necesitatea studierii obligatorii a istoriei comunismului românesc, încă de la lansarea iniţiativei de către deputatul Alexandru Muraru, Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei.