O nouă inițiativă legislativă pentru modificarea Legii Porcului prevede acordarea unui voucher de 200 de euro celor care, din cauza pestei porcine, sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcilor. Voucherele ar urma să fie emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) micilor crescători care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza resctricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană, potrivit unei inițiative ce va fi depusă în Parlament de Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, potrivit Agrointel. Oficialul a explicat că inițiativa va veni în sprijinul Legii Porcului, în sensul că persoanele înscrise în Registrul Agricol drept mici crescători de porci, care vor să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină și care se află în apropierea unor ferme comerciale de creștere a porcilor (pe o rază de 10 km) pot primi timp de 5 ani câte un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro, scrie adevarul.ro.
Cu acest voucher estimat la cca 1.000 de lei la cursul actual al BNR, micii foști crescători pot lua de la fermele comerciale câte un porc și-și pot păstra astfel tradiția de Crăciun.„Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea Porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de 5 ani de zile să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc”, a declarat Emil Dumitru.
Contactat telefonic, un mic crescător de porci a declarat pentru „Adevărul” că inițiativa este bună, dar prețul este prea mic. „Acum, în Postul Paștelui, porcii sunt comercializați „în viu” cu 18 lei/kg. Asta ar însemna că poți cumpăra un porc de cel mult 55 kg. Iar prețurile vor mai crește, având în vedere că înaintea Crăciunului trecut se vindeau cu 13-14 lei/kg, iar din cauza pestei porcine, care afectează efectivul de porci, cererea va fi mult mai mare. Cred că prețul porcului „în viu” se va apropia de 21 – 22 lei/kg în iarna care vine, pentru că li furajele s-au scumpit foarte mult. Așa că cei 1.000 de lei ar putea ajunge în cel mai fericit caz pentru un purceluș de maximum 45 kg, din care omul nu se alege cu mare lucru”, a declarat dl. Gheorghe.
Terenuri departe de localități
Vicepreședintele Camerei Deputaților a adăugat la postul TV că un al doilea aspect pe care dorește să-l ia în calcul în modificarea legislației este legat de Legea mirosurilor. Politicianul a explicat că Legea mirosurilor impune micilor crescători de porci, cei care cresc între 50 și 70 de capete, să ia măsuri greu de realizat atunci când este vorba de crescătorii în localitate. „Să le pună Consiliile Locale la dispoziție un teren unde să ridice o construcție-tip cu norme de biosecuritate și să își desfășoare activitatea, să producem porc în România. Dar cu gard, cu asistență veterinară, să putem să avem un control să nu intre oricine în ferma aceea” , a declarat Dumitru.
Legat de aceste modificări, micul crescător, care are în prezent un efectiv de 63 de porci, a declarat pentru „Adevărul” că această inițiativă ar ajuta mulți mici fermieri, cu condiția ca terenurile să fie puse la dispoziția lor cu titlu gratuit sau în baza unui contract de comodat. „Va fi destul de dificil și de costisitor pentru micii crescători doar să ridice noua construcție, respectând normele de mediu, darmite să mai și dea bani pe teren”, a adăugat Gheorghe.
Legea Porcului a întârziat tare mult
Parlamentarul liberal a subliniat că producedura de adoptare a unei legislații în sectorul creșterii porcului este mult întârziată. Emil Dumitru a remintit că inițiativa legislativă cunoscută ca ”Legea Porcului” a ajuns în dezbatere la Parlament încă din anul 2021, actul normativ nefiind încă supus votului final.
„Legea Porcului datează la Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților din 2021, luna noiembrie. Sunt optimist că va căpăta o formă, dar dincolo de forma care va fi și va merge către promulgare, va trebui să urmărim ulterior aplicarea legii. Dacă acolo scrie că avem transportator de animale vii care trebuie înregistrați, autorizați sanitar veterinar. Apoi haideți să vedem care sunt acei oameni care umblă cu dubele prin comune și nu-i vede nimeni. Mai vorbesc și la microfon, megafon. Se aude în tot satul. Eu vin din satul românesc și cunosc realitățile de acolo”, a spus Emil Dumitru.