Primăria Municipiului Botoșani a deschis astăzi, 1 martie 2023, porțile Centrului pentru Promovarea Inovării (InnoSciPromo Centre). Structura funcționează în clădirea de sticlă din Str. Săvenilor 2-8 (vis-a-vis de Biserica Uspenia), la etajul 1, camera 4.
Primii care au pășit pragul Centrului au fost copiii din clasa a II-a B de la Școala Gimnazială nr. 13 Botoșani, însoțiți de directorul instituției, Mihaela Filip și de profesorul de învățământ primar, Adriana Cojocariu.
Deschiderea Centrului pentru Promovarea Inovării susține învățarea experiențială în domeniul energetic, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a testa fenomene ale fizicii prin utilizarea unor echipamente specializate, informează printr-un comunicat Primăria Botoșani.
Concret, copiii, tinerii dar și adulții care vin în centru vor putea testa modul de funcționare al următoarelor echipamente: bicicletă statică de generare a electricității, generator de forță mecanică în energie electrică, modele ale unor blocuri de locuințe alimentate cu ajutorul energiei solare și eoliene, tun de aer pentru demonstrarea efectului Bernoulli, generator termo-electric folosind efectul Peltier- Seebeck și motor Sterling, cameră digitală pentru termoviziune, vehicule electrice în miniatură, modele de motoare electrice, ladă de nisip cu realitate augmentată, cască de realitate virtuală și augmentată, imprimantă 3D.
„Am deschis porțile Centrului pentru Promovarea Inovării la Botoșani în Săptămâna Altfel și îl punem gratuit la dispoziția tuturor unităților de învățământ din municipiu, pe baza unor programări prealabile la Compartimentul Energetic din cadrul Primăriei Botoșani. Susținem educația pe toate palierele sale și ne bucurăm că putem oferi viitoarelor generații de botoșăneni un spațiu adecvat pentru învățare și inovare, mai ales având în vedere importanța energiei verzi pentru dezvoltarea durabilă a comunității noastre”, a declarat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Investiția a fost realizată în cadrul proiectului „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice”, implementat alături de Asociația Biroul de Cercetare, Inovare și Tehnologie Ivano Frankivsk, Departamentul de Politică Investițională, Proiecte, Relații Internaționale, Turism și Promovarea Orașului a Comitetului Executiv al Consiliului Local Ivano Frankivsk și Universitatea de Petrol și Gaze din aceeași localitate.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și sprijinirea cooperării inovatoare pentru atenuarea schimbărilor climatice în regiunea transfrontalieră România-Ucraina în vederea asigurării dezvoltării durabile a teritoriilor prin organizarea unui nou mediu educațional și de cercetare în eficiența energetică care să conducă la atenuarea schimbărilor climatice.
În cadrul proiectului se va înființa la Botoșani și o Agenție pentru Managementul Energiei, ce va funcționa în aceeași clădire cu Centrul pentru Promovarea Inovării. Se va construi și o stație solară de încărcare a vehiculelor electrice din oraș, prevăzută cu 20 de panouri fotovoltaice, amplasată pe Str. Vânătorilor nr. 4, în parcarea laterală a Sălii Polivalente și va oferi posibilitatea încărcării simultane a două automobile electrice.
Proiectul, în valoare de 276.092 euro, este implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și finanțat din Instrumentul European de Vecinătate, precizează sursa citată.