Când trecem la ora de vară în 2023. Ziua în care dăm ceasurile cu o oră înainte

Trecerea la ora de vară va avea loc foarte curând. Românii vor fi nevoiți să-și regleze ceasurile. Se vor da înainte cu o oră, adică ora 03.00 va deveni ora 04.00.

România trece foarte curând la ora de vară. În ultimul weekend din luna martie românii își vor da ceasurile cu o oră înainte. Mai exact pe data de 26 martie 2023, ora 03.00 devine ora 04.00.

Când trecem la ora de vară în 2023

Trecerea la ora de vară e și un bonus economic în ceea ce privește consumul de energie electrică. Mai multor țări din UE li s-a cerut în anii trecuți să aleagă între ora de iarnă și ora de vară. Motivul acestei cereri a vrut să îi facă pe oameni să nu mai treacă prin această schimbare de două ori pe an.

România a ales să rămână la ora de iarnă tot anul fiindcă ora de iarnă e considerată ora standard. Totuși, procesul a fost amânat din cauza pandemiei pe termen nedeterminat.

Parlamentul European susține propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară. Inițial, termenul prevăzut era 2019, apoi s-a vorbit de 2021, dar România nu a ratificat nici în 2022 această hotărâre.

România este una dintre puținele țări ale lumii care prezintă două fusuri orare ce se schimbă în funcție de perioada anului și de anotimp. Astfel, există ora de vară prin care lumina zilei este mai mult timp pe cer și ora de iarnă prin care ziua este mai scurtă.

Până la acest termen, statele membre trebuiau să notifice daca vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția rămâne în aer. În aceste condiţii, în weekend trecem la ora de vară. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră mai puțin, ora 3 devenind ora 4.

Cum a apărut schimbarea sezonieră a orei

Ca răspuns la inițiative cetățenești, în februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunere.

Comisia Europeană a explicat că măsurile UE referitoare la ora de vară impun schimbarea orei de două ori pe an pentru a se ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă de timp. Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.

Din motive istorice, statele membre au ales, în trecut, să introducă măsuri privind ora de vară. Astfel de măsuri au fost adoptate pentru prima dată de Germania și Franța în timpul Primului Război Mondial pentru a economisi cărbune, în special cărbunele consumat pentru iluminat. Marea Britanie, majoritatea aliaților săi și multe țări europene neutre le-au urmat, la scurt timp, exemplul, tot în timpul războiului. Multe țări europene au abandonat ulterior măsura după încheierea celor două războaie mondiale.

Măsurile moderne referitoare la ora de vară datează din anii 1970 și au fost inițiate de Italia (1966) și de Grecia (1971). Regatul Unit și Irlanda au renunțat la măsurile referitoare la ora de vară în 1968, pentru a fi în armonie cu restul Europei, dar le-au reluat în 1972. Spania a început să aplice măsurile referitoare la ora de vară în 1974, fiind urmată de Franța în 1976, economiile de energie fiind obiectivul declarat. În perioada 1976-1981, zece state membre ale UE au introdus măsuri referitoare la ora de vară, mai ales pentru a fi în armonie cu țările învecinate, potrivit RomaniaTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *