În Nordul Moldovei se află zone naturale absolut superbe, mai puțin cunoscute publicului larg. Specialiștii în zone protejate au surprins peisaje de vis și imagini incredibile cu zeci de specii de păsări aflate în perioada de iernat.
Județul Botoșani este o veritabilă împărăție a iazurilor și a pădurilor. Este o zonă turistică cu un potențial uriaș, mai ales pentru iubitorii de natură sălbatică, nealterată, dar puțin cunoscută.
Specialiștii de la Arii Naturale Protejate Botoșani au reușit să surprindă imagini incredibile cu peisaje și specii de păsări spectaculoase pe iazurile județului, aflate în plină iernare.
Pentru toți iubitorii de natură, toate aceste peisaje sunt accesibile și reprezintă un spectacol al naturii în orice anotimp.
Împărăția lebedelor
În județul Botoșani sunt mai bine de 10 arii protejate, pe diferite categorii, care oferă iubitorilor de natură un adevărat spectacol și clipe prețioase de relaxare și contemplare.
Unul dintre aceste locuri este aria de protecția specială acvafaunistică Acumulările Rogojești-Bucecea. Este vorba de o succesiune de iazuri uriașe, protejate și păstrate de specialiști. Aici trăiesc și pe timpul iernii 16 specii de păsări, dintre care multe spectaculoase. În primul rând iazurile de la Rogojești și Bucecea sunt un rai al lebedelor. Aici, aceste păsări maiestuoase iernează în stufărișuri, dar pot fi observate oricând în timp ce se hrănesc sau se plimbă pe luciul de apă. Această arie protejată se întinde pe 2.106 hectare și pe teritoriul a două județe – Botoșani și Suceava.
Se poate ajunge aici din Bucecea sau Vârful Câmpului, în județul Botoșani sau dinspre Zvorâștea și Siret, în județul Suceava. Printre păsările care pot fi observate se numără și rața moțată, rața sunătoare sau pescărușul pontic.
Paradisul păsărilor din nordul Moldovei
O altă locație de vis, inclusiv pe timp de iarnă, este lacul de acumulare Stânca Costești, o adevărată atracție pentru amatorii de peisaje acvatice impresionante. Și în această zonă se află o arie de protecție specială acvafaunistică recunoscută la nivel european, una dintre cele mai importante din România.
Pe uriașul lac de la Stânca-Costești, o autentică mare a nordului, în timpul iernii este un real spectacol. Se adună 32 de specii de păsări pentru iernat dintre care pot fi amintite rața mare, rața moțată, rața cu ciuf, lebedele de iarnă și de vară, lișițeșe, corcodelul mare, egreta mare, stârcul cenușiu, codalbul, șorecarul încălțat, ferestrașul și multe altele. De altfel, în această zonă a avut loc Midwinter, adică Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă. Accesul la această zonă se face prin Ștefănești și mai apoi Stânca.
Pădurile de iarnă ale Moldovei
Pe lângă iazurile pline cu specii spectaculoase de păsări, pădurile județului Botoșani sunt o splendoare în timpul iernii.
Mai ales că există și codrii protejați, preistorici, care oferă o experiență unică amatorilor de plimbări în natură. Poate fi menționat făgetul secular de la Stuhoasa, rezervația de Tisă de la Tudora, cu o experiență incredibilă către cheile Bahluiului, pădurea Ciornohal sau chiar codrii Voronei.
Sursa: adevarul