O asistentă a dat în judecată Spitalul Târgu Secuiesc pentru că a fost sancționată că a venit cu unghiile făcute la serviciu. Asistenta medicală a acționat spitalul în judecată, la tribunalul Covasna, după ce anul trecut, în luna august, a primit o sancțiune disciplinară de 10% pentru „neconformarea la prevederile fişei postului cu privire la ţinuta necorespunzătoare, întrucât s-a prezentat la locul de muncă cu manichiura necorespunzătoare”.
Cadrul medical susține că decizia este nulă întrcât încalcă prevederile Codului Muncii și „măsura luată de angajator este disproporţională faţă de fapta pe care conducerea instituţiei consideră că a săvârşit angajata, motivele invocate de angajator sunt generice şi nu prezintă tot contextul, lipsesc motivele prin care au fost îndepărtate apărările angajatei”, scrie ziare.com.
Asistenta a mai explicat judecătorilor că doctorița cu care lucra a țipat la ea i-a spus să-și curețe unghiile de ojă, tot doctorița fiind cea care a dictat sancționarea ei.
Spitalul din Târgu Secuiesc s-a apărat în proces arătând că până la sancțiunea disciplinară, „reclamantei i s-a atras atenţia verbal de către doamna doctor şi i s-a pus în vedere de două ori să se prezinte cu manichiura corespunzătoare”. „Cu toate acestea angajata a refuzat să se conformeze motiv pentru care doamna doctor a solicitat conducerii spitalului aplicarea unei sancţiuni disciplinare la data de 30 iunie, respectiv 2 iulie cu reducerea salariului cu 5% respectiv cu 10%”, se arată în întâmpinare, mai scrie ziare.com.
S-a stabilit că reclamanta nu s-a conformat avertizărilor primite, ea încălcând obligațiile privind controlul şi prevenirea infecțiilor.
Ba mai mult, chiar și în fața comisiei de disciplină asistenta a venit cu unghiile făcute în condițiile în care normele medicale prevăd că „în vederea asigurării igienei corecte şi eficiente a mâinilor personalului medico-sanitar şi de îngrijire este interzisă purtarea inelelor, brăţărilor, ceasurilor sau altor bijuterii” și „este interzisă în unităţi medicale purtarea unghiilor lungi, lăcuite sau artificiale”.
Magistrații de la Tribunalul Covasna au transformat sancțiunea de reducere a salariului cu 10% în avertisment scris. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.