Preoții din localitățile mici ori în care majoritatea localnicilor au luat calea străinătății se confruntă cu probleme financiare și nu de puține ori au nevoie de sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, potrivit preotului Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. Este vorba în special de preoții care au familii numeroase, păstoresc parohii mici. El susține că în lipsa banilor, preoții reușesc să restaureze locașurile de cult cu ajutorul primăriilor.
„La nivelul județului Botoșani, ca și a altor județe din țară, ne confruntăm, între altele, cu problema lipsurilor materiale atât cele care vizează posibilitatea consolidării, restaurării sau reabilitării unor biserici, unele dintre ele fiind trecute pe lista monumentelor istorice, sau chiar dacă nu sunt trecute pe lista monumentelor istorice au o importanță foarte mare și foarte mulți preoți întâmpină dificultăți materiale în efortul lor de a le consolida și restaura. Sunt unele primării, unele consilii locale care prevăd în bugetele locale, în temeiul legii, anumite forme de sprijin financiar pentru construcția sau în cele mai multe situații pentru consolidare, reabilitare sau restaurare a bisericilor, lucru datorat în primul rând scăderii demografice”, spune Marian Timofte.
Sunt localități în care populația tânără este plecată în străinătate pentru a-și face un rost, iar multe dintre casele din parohii sunt ținute sub lacăt.
„Este cunoscut probabil multora din cei care ne urmăresc faptul că sunt sate în care, pe câte o stradă, case la rând și pe o parte și pe alta sunt încuiate, bătrâni care au plecat la Domnul. Copiii lor sunt plecați în țară sau în lume. Nu mai trece nimeni sau dacă trece trece doar așa o dată pe an și doar să constate paragina care se așterne de la o zi la alta. Astfel, parohiile nu mai au aceeași posibilitate, același potențial pentru a întreține biserica ca și lăcaș de cult, dificultățile materiale răsfrângându-se și în privința preoților și a familiei preotului. Sunt mulți preoți care sunt sprijiniți prin diferite forme de sprijin în activitatea filantropică a bisericii. E o situație prin care trece preotul, care își dedică lucrarea și slujirea în folosul credincioșilor pe care îi păstorește, destul de dificilă”, spune preotul.
În aceste condiții, sunt preoți care cer derogare pentru a putea pleca să muncească în străinătate pentru o perioadă de câteva luni pentru a se reabilita din punct de vedere financiar.
„Deși sunt multe legende, multe romanțe că preotul nu mai poate de bine… Desigur, sunt și preoți care au un nivel de trai mulțumitor, dar sunt puțini, sunt în minoritate și de multe ori stă în legătură și cu venitul soției, nu neapărat din veniturile lui. Încerc să văd și o parte bună, că așa rămân preoții cu adevărat de vocație, preoții care nu-și găsesc satisfacția în banul pe care îl primesc sau în altă formă de avantaj, ci pur și simplu, dimpotrivă, nu primesc bani, sunt dezavantajați din multe puncte de vedere. Avem foarte mulți preoti, de foarte buna calitate. Regret ca trec prin probleme materiale, unii le gestioneaza destul de greu, biserica vin in sprijinul acestora, sa pansam ranile sau problemele pe care le suporta”, mai adaugă părintele.