În perioada 9 ianuarie- 9 februarie, lucrătorii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat o acțiune pe raza județului Botoșani, pentru identificarea și combaterea posibilelor fapte privind traficul ilegal de animale, precum și identificarea oricăror fapte ce ar putea avea incidență în legislația națională privind cruzimile și relele tratamente îndreptate împotriva animalelor, activitățile propriu-zise fiind planificate pe zone, în baza unui număr de trei desfășurătoare, informează Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.
Potrivit unui comunicat al IPJ Botoșani, în cadrul activităților desfășurate au fost implicați și lucrători din cadrul D.S.V.S.A. Botoșani, iar din interogarea catagrafiei D.S.V.S.A. Botoșani, pe raza județului Botoșani, nu au fost identificate „centre de colectare carnasiere”.
În perioada de referință au fost controlate un număr de 4 adăposturi pentru câini, din care 2 private și 2 publice, unde erau cazați 1224 de câini, iar cu ocazia controalelor efectuate s-a urmărit respectarea legislației incidente protecției animalelor, cât și respectarea cerințelor de sănătate animală care se aplică circulației necomerciale a animalelor de companie într-un stat membru din alt stat membru sau țări terțe potrivit regulamentelor europene în domeniu. În urma controalelor au fost constatate deficiențe în cazul completării „registrelor speciale”, fiind acordat un termen de remediere de 30 de zile, prin notele de constatare întocmite cu ocazia controlului.
”De asemenea, au fost verificate și aspectele sesizate de către serviciile veterinare belgiene referitoare la necorelarea datelor înscrise în documentele sanitare veterinare de către un medic veterinar din municipiul Botoșani. În urma controlului efectuat în această speță a fost aplicată o sancțiune contravențională conform HG 984/2005 în valoare de 1200 lei, constatând faptul că medicul veterinar sus-menționat, a microcipat un exemplar canin și a eliberat un carnet de sănătate, însă nu a introdus datele complet în R.E.C.S”, precizează IPJ Botoșani.
În aceeași perioadă a fost monitorizat comerțul cu animale din mediul on-line, sens în care s-a constatat din oficiu săvârșirea de către un individ din sat Cătămărești Deal, comuna Mihai Eminescu, a infracțiunii de „intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, fiind înregistat un dosar penal. La domiciliul acestuia a fost efectuată o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost identificate un număr de 3 exemplare canine, din rasa Ciobănesc de Asia Centrală, cu vârsta aproximativă de 4 luni, ce prezentau modificări structurale, prin lipsă de substanță la nivelul cozilor și urechilor ce nu erau identificate prin microcipare și nu dețineau documente de sănătate veterinară.
În perioada amintită au fost legitimate 16 persoane și 1124 de animale controlate. Au fost date trei amenzi, în valoare totală de 9.400 lei,