Un preot din municipiul Botoșani a primit un cadou de pensionare unic din partea enoriașilor. Este vorba despre parohul Bisericii Uspenia, unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu, Teodor Candrea. Acesta a ieșit la pensie, iar drept mulțumire pentru că le-a fost duhovnic și ajutor sufletesc, enoriașii au apelat la soții Silion, care realizează păpuși din lemn spectaculoase.
Aceștia au realizat un preot în miniatură, cu veșmintele asemănătoare cu ale părintelui Candrea.
Teodor Candrea s-a născut la data de 11 ianuarie 1954, la Broşteni, în județul Suceava. El a absolvit Facultatea de Istorie și Institutul de Teologie. Din căsătoria cu preoteasa sa, are un copil. O vreme, părintele a fost misionar într-o țară musulmană. În 2003, a fost propus de Patriarhie pentru o misiune într-una din ţările în care majoritatea locuitorilor sunt de religie musulmană. A acceptat, încântat de ideea de a propovădui credinţa creştin-ortodoxă într-una din bisericile din Maroc.
„Am fost foarte încântat când mi s-a propus să plec în Maroc. Din păcate, am fost martor la un atentat şi m-am gândit atunci la copil. Mi-am dat seama că ar fi foarte greu să mă adaptez într-o ţară în care violenţa este considerată o virtute”, spunea părintele.
Preotul Candrea adoră să citească și a descoperit meditația prin rugăciune. Nu îi plac însă aglomeraţiile, în general locurile unde sunt adunate mase de oameni. Nu îi place să iasă cu nimic în evidenţă, de aceea preferă singurătatea bibliotecii și îl deranjează minciuna şi nerespectarea cuvântului dat.
Lucrările soților Silion, unice în România
Soții Georgeta și Dumitru Silion din localitatea Tocileni din județul Botoșani confecționează păpuși de-o manieră nemaiîntâlnită. Păpușile reprezintă lumea satului de odinioară, din care nu lipsesc preotul, profesorul, lăutarii, tâmplarul, dogarul sau gospodinele. Pentru aceste opere de artă, se lucrează și zile întregi, cu foarte multă migală.
Apreciatele lucrări, realizate în miniatură, sunt create în „Maternitatea Păpușilor”, așa cum cei doi soți și-au numit atelierul din centrul satului Tocileni. Dumitru și Georgeta Silion au, în acest proces de producție, competențele și sarcinile sunt împărțite. El face scheletul păpușii, care presupune efort și utilizarea sculelor, iar ea realizează hainele și dă forma finală a personajelor.