Un pensionar din Botoșani susține că vânzătoarea de la un supermarket din municipiul reședință de județ i-a furat banii de pe un card social cu care avea voie să cumpere alimente. Ioan Spătaru povestește că a mers pe 8 februarie la magazinul de pe strada Săveni, iar, după ce a cumpărat alimente și a ajuns la casă, vânzătoarea i-a spus că respectiv card e gol, deși bărbatul spune că avea fonduri disponibile.
Botoșăneanul dă numele magazinului și al vânzătoarei, însă noi nu le publicăm, din lipsă de probe. El susține că cazul său nu este singular și că vânzătoarele de la magazinul respectiv ar fi făcut o practică din a-i înșela pe beneficiarii de carduri sociale. Practic, spune el, alimentele sunt plătite cu cardul acordat de Guvern, însă bunurile nu ajung la cei care ar trebui să le primească, ci rămân la vânzătoare.
„Acolo sunt un cuib de hoti foarte bine pusi la punct, caci cand am cumparat alimente, orele 10, 07 ,la o casiera numita …, caci cand a scanat cardul pe care eu nu am cumparat nimic de pe el luna asta, mi-a spus ca nu am nici un cont pe el, desi cardul meu avea cont. Nu mi-a aratat bonul care a iesit din aparat, spunand ca nu am nici un cont pe el si ca poate luna viitoare va fi incarcat. Mentionez ca nu este prima data cand m-i se intampla asa ceva. Cine ia masurile pentru asa ceva? Exista camere de luat vederi, se poate urmari, caci ceea ce trebuia sa cumpar eu, au furat ele, … si colega ei. Doamne, te rog fa dreptate!”, ne-a scris disperat bătrânul în vârstă de 74 de ani, care are o pensie de 1.000 de lei.
Polițiștii se pot sesiza cu privire la această practică din magazine, iar situația respectivă poate fi verificată, pentru a fi confirmată sau infirmată.
Totul despre cardurile pentru alimente 2023
Voucherele sociale de 250 de lei vor fi oferite și pe parcursul anului 2023, când vor fi livrate în alte patru tranșe, o dată la două luni, transmite Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Prima tranșă a voucherelor alimentare se va livra abia în luna martie, iar următoarele tranșe vor fi trimise la fiecare două luni, mai exact în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie. Toate aceste vouchere însumează 500 de lei, bani pe care oamenii îi vor primi pe tot parcursul acestui an.
Și ajutorul pentru energie va avea o întârziere. Abia în luna februarie se va livra jumătate din acest ajutor, iar restul – în luna septembrie a acestui an. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să își plătească facturile rămase restante din luna noiembrie a anului 2022.
Și bătrânii vulnerabili vor primi ajutoare financiare, jumătate din acești bani vor fi livrați luna aceasta, iar restul – în luna octombrie.
Reamintim faptul că de voucherele pentru alimente beneficiază următorii:
– pensionarii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
– persoanele fără adăpost.
Potrivit MIPE, aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit patru tranșe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România”, în valoare totală de 1.000 de lei.
„La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-au fost virați alți 250 de lei. Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni.”, au precizat reprezentanții MIPE.
Aceștia susțin că pentru contracararea scăderii generale a standardului de viaţă și a apariţiei unor grupuri sociale vulnerabile, Ministerul continuă să implementeze măsuri care să să preîntâmpine şi să compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate în situație de risc
foto: rtv.ro
Nenorocire în Botoșani! Un bărbat a murit după ce casa i-a luat foc