În fiecare an, la data de 2 februarie, comunitatea internațională sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede. Tema aleasă pentru acest an de Secretariatul Ramsar, „Este timpul pentru restaurarea zonelor umede”, atrage atenția asupra necesității refacerii zonelor umede degradate. Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile, mai mult de 35% din acestea au fost distruse sau au dispărut din 1970 până în prezent.
Zonele umede aduc beneficii importante umanității, sunt esențiale pentru agricultură și pescuit, sunt surse de apă, purificatoare şi protejează împotriva inundațiilor. Pot fi ape stătătoare sau curgătoare, putând fi constituite atât din apă dulce, cât și sărată sau salmastră. Exemple de zone umede: mlaștinile, turbăriile, iazurile, lacurile, văile inundabile, delte sau un estuar.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede 2023 prin organizarea unor activități destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța conservării şi utilizării durabile a zonelor umede: realizarea și distribuirea de materiale informative, dezbaterea cu tema “Zonele umede – resurse naturale valoroase”, organizată în parteneriat cu Școala cu clasele I – VIII “Grigore Antipa” Botoşani, în ziua de 02.02.2023
“Chiar dacă pe teritoriul județului Botoșani nu au fost declarate situri Ramsar, există șase zone acvatice foarte importante pentru menținerea biodiversității, zone care au fost desemnate situri Natura 2000: Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe Valea Ibănesei-Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojeşti-Bucecea, Mlaștina Iezer Dorohoi, Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, Turbăria de la Dersca. Aici întâlnim habitate favorabile pentru multe specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi: egreta mare, stârcul de noapte, stârcul roşu, chira de baltă, ferestraşul mic, codalbul, cormoranul mic”, a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc.