Bovinele din județul Botoșani au fost îmbolnăvite ca urmare a războiului din Ucraina, a anunțat directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Teodor Harabagiu. El susține că animalele sălbatice din țara vecină fug din calea bombardamentelor în zone mai liniștite, respectiv în Republica Moldova și România. Astfel, în județul nostru, după câțiva ani, au început să apară cazurile de rabie.
„După câțiva ani a apărut din nou rabia la bovine în contextul războiului din Ucraina și astfel toate vulpile și alte animale sălbatice migrează spre zone mai liniștite. De ce spun acest lucru? Pentru că focarele pe care le-am avut sunt duse mai departe către Laboratorul național de referință și au fost identificate tulpini Moldova, cu un cod anume, deci originea este din partea cealaltă de Prut sau din zona Ucrainei”, a declarat Harabagiu.
Rabia este o boală virală, zoonotică. Aceasta este transmisă cel mai adesea prin mușcătura unui animal turbat. În până la 99% din cazuri, câinii domestici sunt responsabili pentru transmiterea virusului rabiei la om. Cu toate acestea rabia poate afecta atât animalele domestice, cât și cele sălbatice.
Virusul rabiei infectează sistemul nervos central al mamiferelor, provocând afecțiuni ale creierului. Majoritatea cazurilor anuale de rabie raportate la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor apar la animalele sălbatice, cum ar fi liliecii, ratonii, sconcșii și vulpile. Odată ce apar simptomele clinice rabia este practic 100% mortală.
„Am avut și patru focare de tuberculoză la bovine din care două au fost eradicate, două mai sunt în perioada de a fi eradicate. ”, a adăugat Harabagiu.